Høykontrast Høykontrast a a a
akan logo

Vi hjelper ledere og medarbeidere til å
forebygge og håndtere rus og avhengighet.

Vi hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.

  Dataspill

  dataspill«Det er jo derfor folk fortsetter å spille. Det er jo det at man tilhører et samfunn der samfunnet faktisk trenger deg. Det er ikke lett å få det utenfor PC-da. For mange: At folk faktisk savner deg og trenger deg og setter pris på at du er der du er.»

   

  Sitatet er hentet fra studien «Problematisk spilleatferd», gjennomført av Akan kompetansesenter 2012. Dataspill er en aktivitet som for mange oppleves som både underholdende og utviklende. Teknologien har i dag kommet så langt at enkelte spill minner mer om en film, hvor du som spiller er med på å styre handlingen, for eksempel at du er treneren til ditt favoritt-fotballag). Det som kjennetegner mange dataspill er at du kan bygge opp et alter ego, eller en karakter, som blir mer og mer oppslukende etter hvert som ferdighetene og kunnskapsnivået øker. For de aller fleste er dette en aktivitet som de har kontroll over, men for andre blir denne interessen en besettelse som tilsidesetter andre nødvendige aktiviteter, som jobb, famille, venner m.m.

  «Jeg satt på jobben og ventet, drømte. Jeg planla strategier for hva jeg skulle gjøre når jeg kom hjem.»
  Mens pengespill-
  avhengighet er en, eksisterer det ikke per i dag en slik diagnose for de som opplever å miste kontrollen over dataspillingen. Dette kan virke litt rart når man opplever kollegaer som er ukonsentrerte på jobb, så trøtte at de har blitt sendt hjem eller som bruker deler av arbeidsdagen til spill. Dataspillproblemer kan, på lik linje med pengespillproblemer være både et sikkerhetsproblem og et økonomisk problem for arbeidsplassen.  
  Akan-modellen og dataspill
  Dersom man mistenker at en atferdsendring, eller andre tegn på endringer, hos en medarbeider skyldes dataspill, er det viktig at leder tar en bekymringssamtale i form av den nødvendige samtalen så tidlig som mulig. Unngå en moraliserende tilnærming, og vis forståelse for hvor stor plass dataspill har i vedkommedes liv. Akan kompetansesenter anbefaler ikke å inngå en Akan-avtale når en medarbeider har en dataspill-problematikk. I stedet kan man hjelpe vedkommende med å komme i gang med andre sosiale aktiviteter på fritiden sin, samt stille krav om at det uansett spillaktivitet på fritiden forventes at vedkommende er uthvilt på jobben slik at spillingen ikke får konsekvenser for jobbutførelsen.  


  Les mer i Akan publikasjon 2/2012 «Problematisk spilleadferd i arbeidslivet»

  Her finner du en foreldreveileder for regulering av rolle-og strategi spill på nett fra Korus Øst

  Del ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone

  MENY

  Ved å fortsette å bruke nettstedet , samtykker du til bruk av cookies. mer informasjon

  Ved å fortsette å bruke nettstedet , samtykker du til bruk av cookies.

  Close