Pål Espen Kilstad rørte salen med sin historie fra oppveksten | Akan.no

Pål Espen Kilstad rørte salen med sin historie fra oppveksten

Under årets Akan-dag tirsdag 29. november var det deltaker-rekord med nesten 500 påmeldte. Det ble en dag for minnebøkene med latter, tårer og faglig påfyll.

 

– Dette er veldig stas for oss. Vi vet ikke grunnen til at det var rekordmange deltakere i år, men vi antar at det er en kombo av programinnhold og at vi har nedskalert fra to til én dag, sier Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter.

Med temaet “ærlighet og kjærlighet”, hadde folk fra store deler av landet meldt seg på fysisk eller digitalt. I år var nærmere én av fire deltakere fra HR/personal eller leder, med en økning fra fjoråret spesielt for ledere. En stor del av deltakerne var også Akan-kontakter.

 

Illegale rusmidler i arbeidslivet – hva gjør vi?

Programleder Leo Ajkic. Alle foto: Einar Nilsen.

Førstemann ut på scenen var programleder Leo Ajkic. Han tok oss med på en reise med et skråblikk på rusmidler. Spesielt hans erfaring etter å ha laget NRK-serien “Rus”, hvor han dykket inn i norske ungdommers forhold til rusmidler, ble aktualisert. Mye av fokuset lå på illegale rusmidler, og hvordan generasjoner med ulikt syn på rusmidler kan møtes.

Han delte også at han er en av dem som ikke er så glad i fredagspilsen med jobben.

– Jeg liker ikke fredagspils. Jeg liker ikke alkoholkulturen i Norge. Jeg vil heller snakke med en fremmed på bussen, enn at fulle folk skal klemme meg. Noe de ikke ville gjort ellers, sa Ajkic.

FHI-forsker Jørgen Bramness.

Deretter entret Jørgen Bramness scenen, seniorforsker i FHI og professor i psykiatri, og fortalte om bruk av andre rusmidler enn alkohol i arbeidslivet.

– De fleste som har brukt eller bruker illegale rusmidler, er i jobb, sa Bramness.

Han tok også opp en av sine kjepphester, nemlig viktigheten av bevissthet rundt ordbruk.

– Jeg hater ordet “rusmisbruker”.

Psykolog Jan-Ole Hesselberg, blant annet kjent fra "Typisk deg med Petter Schjerven" og "Folkeopplysningen".

Overgangen til neste foredragsholder ble sømløs, hvor psykolog Jan-Ole Hesselberg stod for dagens morsomste innlegg om fordommer. Der ble nok store deler av salen satt på plass ved å innse at vi ALLE har fordommer mot andre.

Trosset følelsene for å dele

Etter lunsj stod en mann på scenen som ikke var like kjent for alle. Som han selv sa, en helt ordinær fyr, som har hatt store alkoholproblemer. Faktisk så startet han ikke å drikke noe særlig før i voksen alder. Da eskalerte ting fort, spesielt fordi han reiste mye i jobbsammenheng og bodde på hotell.

– Jeg var ikke interessert i den ene ølen. Jeg måtte ha ti, sa Alf Egil Mathisen, betongteknolog i Veidekke.

Han har snart vært edru i åtte år, men tar en dag om gangen. Han er fullstendig klar over hvor fort det kan bikke over igjen.

– Det er ikke noe negativt ved å ikke drikke. Bortsett fra lysten til å drikke, forklarte han.

Betongteknolog Alf Egil Mathisen delte sin personlige historie.

Han mistet på et tidspunkt jobben, men da han etterhvert kom inn i behandling, forsøkte han å få den tilbake. Han hadde jobbintervju på klinikken med Veidekke, og klarte det.

– Jeg har jobba hele livet. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten, sa han.

Det ble en følelsesladet del av Akan-dagen, som få kommer til å glemme.

– Bare det å kunne kjøre barna til steder, og ikke måtte si at “mamma kan kjøre dere”.., uttrykte en gråtkvalt Mathisen.

Hvordan kan alkohol bidra til ekskludering på arbeidsplassen?

Neste på agendaen var inkludering og drikkekultur i arbeidslivet. En samtale på scenen med psykologspesialist Fanny Duckert og mangfoldsekspert Kimiya Sajjadi ledet av konferansier Francois, ga publikum flere gode råd. Duckert var innom både nordmenns drikkevaner, alkoholens rolle og Atle Antonsen-hendelsen.

Kimiya Sajjadi drikker sjeldent i jobbsammenheng. Hun er lei av å bli spurt om hvorfor.

– Det er ikke sårt for meg å bli spurt om hvorfor jeg ikke drikker, men det er kjedelig når hele kvelden skal handle om det, sa Sajjadi fra scenen.

Kimiya Sajjadi (t.v.), Fanny Duckert og konferansier Francois.

De var innom hvordan alkohol kan være ekskluderende, drikkepress, viktigheten av alkoholfrie alternativer, leders ansvar og inkluderings- og mangfoldsperspektivet.

“Har du utarbeidet noen gode svar når du får spørsmål om hvorfor du ikke drikker, Kimiya?”

– Det som pleier å funke, er å si at jeg heller bruker de kaloriene på å spise en cheeseburger, lo hun.

Hvordan er det å være Akan-kontakt?

Cecilie Meberg fra Åssiden videregående skole og Cathrine Kanck-Vårdal

Siden mange av de påmeldte hvert år er Akan-kontakter, hentet vi inn en “ekspert” på faget. Cecilie Meberg er Akan-kontakt ved Åssiden videregående skole, og delte raust fra sine erfaringer. Samtalen ble ledet av Cathrine Kanck-Vårdal i Akan kompetansesenter.

Poet Atia Ijaz

Poet Atia Ijaz fremførte et nydelig dikt, som hun hadde laget spesielt til Akan-dagen med tema “kjærlighet og ærlighet”.

Pårørende er også et felt vi jobber mye med. For om det ikke er noen med et eget problem på arbeidsplassen din, er det nesten garantert noen pårørende. Nylig kom det en ny rapport om “Hvilke holdninger har ledere til ansatte som er pårørende til en med rusutfordringer?”

På scenen for å diskutere tematikken var Anita Vatland fra Pårørendealliansen og Hasle Løchen fra Akan kompetansesenter.

Anita Vatland og Hasle Løchen

Rørte salen med historie fra oppveksten

Du har sannsynligvis sett han imitere en eller annen kjent person, eller sett han i en film som skuespiller. Nå stod Pål Espen Kilstad på scenen og delte sin personlige historie fra oppveksten. En oppvekst preget av rus og usikkerhet.

– Jeg pleier å si at jeg hadde verdens beste far. Når han ikke drakk. For det hadde jeg. Han gjorde alt for oss barna, sa Kilstad.

Komiker Pål Espen Kilstad

Dessverre overskygget farens oppførsel når han var full, alt. Kilstad måtte vokse opp fort, og tok noen store valg i livet ingen skal måtte gjøre som barn. 12 år gammel satt han med hagla under haka. Han kan fortsatt få frysninger hvis han kjenner kaldt metall mot hakepartiet.

– Jeg måtte ta et valg den tiden på hvordan dette skulle påvirke meg.

Det tok mange, mange år før Kilstad konfronterte faren med hvordan oppveksten hadde vært. Men han klarte det til slutt.

– Jeg sa til faren min at jeg ville lage film av det jeg opplevde i oppveksten. “Det synes jeg du skal, men vent til jeg er død. For det vil jeg ikke se”, fortalte Kilstad.

Så det gjorde han. I 2022 kom kortfilmen “Hysj”, som har høstet mange priser ute i verden. Den vil etterhvert bli tilgjengelig på ulike strømmetjenester.

Hvis du vil høre mer fra oppveksten til Kilstad, kan du høre vår podkast-episode av #tapraten med han her. 

 

60 årsfeiring

Vinneren av Akan-prisen 2022 ble også offentliggjort fra scenen. Bedriften som hadde gjort seg fortjent til årets pris, var Aker Solutions Norge. Det kan du lese mer om her.

Vi er allerede i gang med planlegging av neste år konferanse. Da fyller nemlig Akan kompetansesenter 60 år. Hvem vet hva det vil by på?

– Vi gleder oss og håper mange vil bli med oss å feire! avslutter Ege.


Skrevet av: Julie Sørensen Molvik

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter