«Kos dere på Kielferga» sa kollegaen min, etter møtet med hovedverneombudet, HR-sjefen og bedriftslegen i en større virksomhet. Julebordsesongen er i gang, og kombinasjonen julemat og duvende bølger, kan by på utfordringer både med og uten akevitt. Men tonen var lett, og uten sarkasme.
Var det et litt usikkert smil jeg så i det vi forlot dem? Litt som om min kollega hadde sagt det på fleip? Vi hadde jo akkurat snakket om rusproblematikk og forebygging. Løftet behovet for å se og bry seg, og alle var hjertens enig i at det er viktig. Det jobbes jevnlig med sykefravær, IA og HMS og arbeidsmiljøarbeid prioriteres med alvor. Vel, men nå er det tid for å ha det gøy! Julebord er det bare en gang i året. Alle gleder seg når Kielferga legger fra kai.
I disse tider tar unge, voksne og middelaldrende yrkesaktive finstasen på, og sjonglerer mellom ulike julebord helt frem til jul. Lutefisk, pinnekjøtt og juleribbe nytes med bobler, øl og akevitt. En wild berry spritz før maten og Cognac til kaffen? Kanskje to? – avrundet med en irish coffee? Vi sier “skål!” til gamle og nye kollegaer, med en blanding av nysgjerrighet, forventning og kanskje litt stress. Norsk arbeidslivs kanskje mest interessante tradisjon.
Mange føler forventningen om å delta i felles “skåler”, og drikkeforventningen er en ubemerket del av settingen. For noen er det et etterlengtet avbrekk fra hverdagen, for andre en plikt å være med på den årlige felles festen. Er det egentlig plass til alle på årets julebord?
Mens noen kanskje sliter med å si nei til festen, tar flere av de yngre en ny og interessant vri. De er opptatt av NoLo – altså drikke med “No” eller “Low” alcohol. De vil gjerne være med på festen, men uten å våkne med anger eller hodepine. Det handler om å være til stede, oppleve gleden av selskapet uten å nødvendigvis drikke mye alkohol. Det passer rett inn i tankegangen om å unngå “FOMO” (Fear of Missing Out) – så de deltar på fest, men uten fylla.
Dette kan gi en god dynamikk på arbeidsplassens julebord. Trenden med alkoholfrie drinker og lavalkoholvarianter gjør det lettere for flere å være med, og det blir mindre forventninger om å drikke bare fordi alle andre gjør det. Dette bidrar også til å gjøre julebordet mer inkluderende – og en bedre opplevelse for alle.
Det trenger heller ikke å være kjedelig å droppe alkoholen. Her er noen populære NoLo-drinker for 2024 som vil imponere på julebordet:
Kos dere på julebordet – med eller uten alkohol, enten feiringen skjer på Kielferga eller et annet hyggelig sted. La det rusforebyggende arbeidet bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø!