Pårørende i arbeidslivet
Arbeidsplassen er en unik arena for å skape endring og å gi hjelp og støtte – også til deg som er pårørende til en som har utfordringer med rus- eller spilleproblemer.
Det finnes ingen eksakt statistikk over antall personer som berøres av problematisk bruk. Det vi vet er at for hver person med rus- eller spilleproblemer, regner en med at det gjennomsnittlig er tre personer innen nær familie som blir direkte berørt av situasjonen. Mange av disse er i arbeidslivet.
Vi definerer pårørende som:
De som står i en relasjon til den som har et rusmiddel- eller spilleproblem, og som opplever seg berørt av dette problemet – for eksempel ektefelle/samboer, foreldre, barn, øvrige familiemedlemmer, venner og nære kolleger.
Hva kan arbeidsplassen gjøre for pårørende?
Å være pårørende til en person med rus- eller spilleproblemer kan for noen bli en så tøff livssituasjon at det kan virke inn på hvordan man har det på jobb og hvordan man fungerer i det daglige arbeidet. Mange pårørende føler skyld, skam og utilstrekkelighet, og opplever at de må hemmeligholde situasjonen de lever i.
Et trygt arbeidsmiljø hvor det er greit å dele private ting som påvirker arbeidssituasjonen, kan være viktig for å møte mennesker i en vanskelig livssituasjon.
For hver person med et rus- eller spillproblem, regner vi i gjennomsnitt tre personer i nær familie som er direkte berørt.
Dersom virksomheten jobber forebyggende, kan informasjon om det å være pårørende øke bevissthet og åpenhet rundt et sårbart tema. Ofte er det enkle tilpasninger som letter hverdagen og skaper trygghet på jobben.
Arbeidsgiver kan tilrettelegge på flere måter:
- Fleksibel arbeidstid.
- Mulighet for å delta på møter i forbindelse med oppfølging av den som har utfordringer.
- Komme senere på jobb ved behov.
- Mulighet for å ta fri på kort varsel.
- Mulighet for å skjerme seg ved behov.
- Anledning til å ta telefoner usjenert dersom en ikke har eget kontor.
- Ha mulighet for velferdspermisjoner.
Arbeidsgiver har ingen særskilt plikt til å tilrettelegge for pårørende til rusmiddelavhengige, men gjennom partssamarbeidet i bedriften, og med den ansatte spesielt, har arbeidsgiver likevel mulighet for å tilrettelegge på flere måter. Her refereres for øvrig også til Arbeidsmiljøloven § 4 – 6 for oppfølging av medarbeidere som blir syke.
Å være pårørende kan føre til sykdom. Studier viser en overhyppighet av fysiske og psykiske plager blant pårørende. Derfor kan det være nyttig for en arbeidsgiver å tilrettelegge dersom de vet at en medarbeider er pårørende til noen med rusmiddel- eller spilleproblemer.
Pårørende ønsker ofte følgende av sin arbeidsgiver:
- Mer kunnskap hos ledere og kolleger om årsaker og konsekvenser av rus- og spillproblematikk.
- Å bli møtt med forståelse og støtte.
- Åpenhet og diskusjoner som fører til at kolleger og ledere blir støttespillere på jobb.
Er du pårørende?
Det kan være god hjelp i å snakke om problemene med arbeidsgiver. Å være åpen om hva du går gjennom er ofte en lettelse. Da er det også mulig for arbeidsgiveren din å tilpasse arbeidsdagen og møte behovene dine.
Trenger du mer støtte, kan du ta kontakt med bedriftshelsetjenesten, fastlegen din eller et familievernkontor i nærheten.
Det finnes også en rekke pårørendeorganisasjoner som du kan ta kontakt med. Her er noen av dem:
- Pårørendesenteret (https://www.parorendesenteret.no/)
- Pårørendealliansen (https://www.parorendealliansen.no/)
- Barn av rusmisbrukere (https://www.barnavrus.no/)
- Ivareta (https://www.ivareta.no/)