Bruk av illegale rusmidler
Bruk av illegale rusmidler i arbeidstiden og på arbeidsplassen forekommer sjeldent, likevel registrerer vi i Akan kompetansesenter flere henvendelser knyttet til bekymring om bruk blant ansatte. Disse henvendelsene handler typisk om bruk på en jobbfest, funn av rusmidler på arbeidsplassen eller at den ansatte forteller det selv i en samtale med leder der leder har tatt opp en bekymring.
Bruk blant sysselsatte
Blant sysselsatte oppgir nær 4 % at de har brukt et eller flere illegale rusmidler siste 12 måneder ifølge rapporten “Bruk av alkohol, vanedannende legemidler og illegale rusmidler blant sysselsatte i Norge (2013-2022)“ utgitt av Folkehelseinstituttet 2024. Cannabis var det mest brukte rusmidlet da 3,3% oppga slik bruk. Andelen som oppga bruk av kokain var 1 %, og andelene som hadde brukt amfetamin og ecstasy/MDMA var under 0,5 %.
Bruken av illegale rusmidler er høyere blant yngre sysselsatte. Det er også i denne gruppen økningen har vært størst de siste årene. Cannabisbruk økte betydelig blant unge kvinner (20-40 år) mellom 2021–2022 fra 3% til 7%. Kokainbruk økte blant unge menn (20-40 år) mellom 2020 – 2022 fra 3% til over 6%.
Bruk av illegale rusmidler er mest utbredt blant mannlige sysselsatte, sysselsatte med lav utdanning, de yngste aldersgruppene, sysselsatte som er ugift og som ikke har barn. Det er også en tydelig sammenheng mellom bruk av illegale rusmidler og risikofylt alkoholbruk.
Informasjon om illegale rusmidler
Hvilke stoffer som er klassifisert som illegale rusmidler i Norge er definert av Statens helsetilsyn og samlet i Narkotikalisten (www.lovdata.no/).
Mer informasjon om de enkelte stoffene, deres virkning og bivirkninger og ettervirkninger finnes det mye informasjon om på f.eks. www.fhi.no , www.rustelefonen.no