Hopp til innhold
Akan logo

Om Akan kompetansesenter

Norges eneste kompetansesenter for forebygging og håndtering av problematisk bruk av rusmidler og spill i arbeidslivet. Vi bistår virksomheter med kompetanse, verktøy og rådgivning for å skape trygge og inkluderende arbeidsplasser.

Vi tilbyr

  • Veiledning - du kan snakke med våre rådgivere om hvordan du kan forberede deg og gjennomføre en samtale med en ansatt eller kollega. Ring oss eller bruk direktemelding nederst på siden.
  • Kurs og opplæring – meld deg på digitale og fysiske kurs, og seminarer som setter dere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk på arbeidsplassen. Du kan også bestille tilpassede kurs til din virksomhet.
  • Bedriftsinterne tiltak – vi bistår dere med relevant informasjon, innlegg, workshops og utforming av policy for rusmiddelbruk og spill tilpasset din virksomhet.
  • Verktøy og ressurser – i menyen finner du flere gratis verktøy, blant annet veileder i Akan-modellen, eksempler og maler som hjelper deg å håndtere rus- og spillproblematikk på arbeidsplassen.

Hvem er vi?

Vårt team består av åtte erfarne rådgivere med spisskompetanse innen arbeidsliv, helse og rusforebygging. I tillegg har vi en administrasjonsavdeling og en kommunikasjonsavdeling. Akan kompetansesenter ledes av direktør Elisabeth Ege. 

Vi tror på tidlig innsats, åpen dialog og å gi folk muligheter – til beste for både arbeidstakere og virksomheter.

Kompetansesenteret ligger i Dronningens gate i Oslo, men vi bistår virksomheter i hele Norge. 

Akan kompetansesenter ble etablert i 1963 av NHO, LO og staten. Vi har siden den gang vært en pådriver for et inkluderende og rusforebyggende arbeidsliv i Norge. Alle i arbeidslivet kan bruke våre tjenester.

Våre verdier: lydhør, uredd og raus.

Vår visjon:
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler, spill og doping. 

Vårt motto: Gevinsten ligger i åpenheten.

Ofte stilte spørsmål

Daglig får vi telefoner fra norsk arbeidsliv, som har spørsmål om alkohol, rus og spilleproblemer knyttet til ansatte. Her får du noen eksempler på hva de lurer på:

  • Jeg trenger å snakke med en medarbeider som ofte er bakfull på jobb. Har du noen tips til hvordan jeg kan ta det opp?
  • En kollega kom påvirket på jobb i dag. Hva gjør jeg?
  • Vi har funnet kokain på arbeidsplassen vår. Hva kan vi gjøre?
  • Har vi lov til å teste ansatte for rusmidler?

- Jeg har bare gode erfaringer med dere. Rådgiverne vi har brukt har vært veldig flinke til å formidle og engasjere, i tillegg til at dem har vært veldig hyggelige og imøtekommende.

Bedriftskunde