Sommerjobb og sommerkosen – ble det total krasj? | Akan.no

Sommerjobb og sommerkosen – ble det total krasj?

«Hallo, nå må du bestemme deg. Vil du fortsette å feste i sommer eller vil du beholde sommerjobben din?» Dette var tilbakemeldingen sønnen til en kollega fikk av sin leder da han hadde sitt første møte med arbeidslivet.

Feriemodus. Mer eller mindre sommerstemning, i alle fall når solen skinner. Mange arbeidsplasser var logget av og noen slumret på halv fart i de stille sommerukene. Samtidig holdt en del bransjer på i samme tempo og andre var inne i årets mest travle dager.

Mange unge tar fatt på sommerjobben. For noen er det det aller første møtet med arbeidslivet. Ferieavvikling betyr behov for arbeidskraft. Turnuser er nøye planlagt for å sikre at vakter blir dekket. Vikarer, studenter, ungdom stepper inn og gjør en innsats. På den måten går det rundt i bransjer som blant annet hotell, restaurant og helse- og omsorgstilbudene i landet.

Samtidig skal vi nyte sommerdagene! For mange er alkohol en del av kosen på denne tiden av året. En kald øl i skyggen, rekene og grillmaten akkompagneres med godt drikke. Det samme gjør sommerfestene med vennegjengen. Det er kanskje heller ikke så viktig hvilken ukedag det er, og kanskje heller ikke så viktig hvor mye klokka er. Vi skal nyte sommeren for det det er verdt. Det har vi fortjent.

Men lar det seg kombinere? Kan man nyte tiden med venner og optimalisere sommerkosen samtidig som man skal gjøre en jobb? Arbeidsplassen har sine forventninger til deg som arbeidstaker, og de sosiale aktivitetene har sine forventinger. Av og til kan til disse kollidere.

Til de unge vil jeg først gi en klapp på skulderen og si takk for at du gjorde en innsats i sommer – og kanskje fortsatt gjør det. Stol på deg selv – du vet best hvordan du tar de kloke valgene. Ikke la de sosiale omgivelsene presse deg til ting du ikke ønsker. Kos deg med alkohol hvis du vil, men finn din lykkepromille som ikke går på akkord med jobben du skal gjøre dagen etter. Har du lyst på noe annet enn vann og brus, kan du utforske de alkoholfrie alternativer – tro meg, det finnes mange spennende og gode alkoholfrie drikker der ute.

Til lederne der ute som har åpnet dørene for ung arbeidskraft i sommer: Ta en prat med den ansatte om hva som forventes av han eller henne. Kanskje er dette aller første gang i arbeidslivet. Bidra til bevisstgjøring, men uten pekefinger. Vær tydelig på at det er lov å kose seg i sommer, men vær tydelig på hva som er greit og ikke greit når man er på jobb. Og rakk du det ikke i år, så kommer det nye unge som ønsker seg en sommerjobb neste år.

Felles forståelse og tydelige forventninger skaper trygghet. Da blir sommerjobben en positiv opplevelse for begge parter; både arbeidstaker og arbeidsgiver.

 


Skrevet av: Stian Fjerdingen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Han er utdannet sosionom og har bachelorgrad i drama og teater. Fjerdingen har erfaring med helsefremmende psykososialt arbeid blant minoriteter, og er opptatt av å utfordre tabuområder og forebygge opplevelse av skam i møte mellom enkeltmennesker og samfunnet.