Eksempler fra veiledningstjenesten

I 2024 fikk vi 884 henvendelser på vår veiledningstjeneste. Der snakket vi med lederen for sushisjappa du bestiller take away fra, lederen på sykehjemmet moren din bor på, sjefen i lærebedriften til sønnen din og kollegaen til samboeren din. Kanskje har vi også snakket med deg?
Her får du eksempler fra veiledningstjenesten vår. Dersom du trenger råd, kan du ta kontakt med oss og du vil møte en av våre dyktige rådgivere. Tjenesten er gratis og du kan være anonym.
Ring oss på telefon 22 40 28 00 eller klikk på direktemeldingsknappen nede til høyre.
Samtale 1
Nytt år, nye muligheter. Julebordet gikk litt over styr, igjen. Én knekt nese og to ansatte som ble kastet ut av restauranten. Verneombudet mener nok er nok. De vil i gang med en samtale for å få bukt med ukulturen. Men hvor begynner vi? De ønsker Akan inn på et møte, slik at vi kan hjelpe dem i gang.
Samtale 147
Han har fått tips fra HR om å ringe oss. Det har kommet bekymringsmeldinger om at teamleder oppleves snøvlete, ganske aggressiv og irritabel i teamsmøtet. Det viser seg at det har pågått en stund. Leder synes det er vanskelig å ta opp.
Samtale 323
HR-medarbeideren forteller om en ansatt som har fungert dårlig på jobb en god stund. I dag kom den ansatte selv og ba om en prat. Han fortalte han at hadde stor spillegjeld, at kjæresten har slått opp, og han ikke har råd til husleien. Den ansatte har hørt at jobben hjelper folk med spilleproblemer. HR-medarbeideren har erfaring med å følge opp ansatte med rusproblemer, men dette har hun ikke vært borti før.
Samtale 434
Tillitsvalgte forteller meg at det er funnet en pose med hvitt pulver på et av toalettene etter sommerfesten. Det er litt «Hva faen gjør vi nå»-stemning og ledelsen er sjokkert og vil handle raskt. Det er tatt til orde for å ta rusmiddeltest av alle ansatte. Det nekter tillitsvalgte å gå med på.
Samtale 657
Lærlingen står i fare for å miste læreplassen. Etter en alvorsprat kom det frem at lærlingen sover dårlig fordi han har spilt bort flere hundre tusen kroner på live-betting, og at det er grunnen til at ting ikke fungerer så godt i arbeidshverdagen. De vil tilby hjelp og støtte i tråd med bedriftens verdier. «Vi nekter å gi ham opp!».
Samtale 743
En ansatt er på sykehus etter å ha tatt en overdose på fest, og tilstanden er svært kritisk. Flere av kollegaene var på den samme festen. Det skjedde på fritiden, men beskjeden preger alle. Det har vært mange fine, men vonde samtaler på jobben denne dagen. Flere visste at han var “på kjøret”. Noen har skyldfølelse og har spurt seg selv om de burde gjort noe tidligere for å unngå at det ble slik.
Samtale 884
Det har vært gjentatte brudd på Akan-avtalen og den ansatte har fått mange sjanser. Det kjennes håpløst og leder er sliten og lei. Det tar altfor mye tid og de opplever at de ikke kommer noen vei. Det går også utover arbeidsmiljøet å ha en kollega som ikke fungerer spesielt godt.
Personene i denne teksten er fiktive, men er basert på de mange av de historiene jeg fikk høre på vår veiledningstjeneste gjennom året 2024. Rådgiverne i Akan kompetansesenter har taushetsplikt, og du kan ta kontakt med oss anonymt.
Lurer du på noe av det samme eller har andre spørsmål, er det gratis å kontakte oss for veiledning på chat eller telefon 22 40 28 00.