«Æ vil bare dans» på julebordet | Akan.no

«Æ vil bare dans» på julebordet

Jeg traff en venninne på butikken i går, sånn passe heseblesende og travel. Tre store poser fra ulike klesforretninger vitnet om shopping. Og da våkner jo vi jenter! «Shoppet?» «- Ja måtte jo det! Jeg har til sammen fem julebord på kalenderen, så da måtte jeg shoppe nye outfits!»

Festkomiteene rundt om på norske arbeidsplasser svinger seg om dagen, og har det sikkert hektisk. Mye som skal planlegges og organiseres, alt fra hvor man skal ha julebordet til meny og antall bonger i baren.

I 14 år har jeg jobbet med arbeidsliv og rus, og jeg har etter hvert mistet tellingen på antall bedrifter jeg har besøkt, ledere jeg har kurset eller bedriftskulturer jeg har blitt kjent med. Hver av disse bedriftene er ulike og unike, men alle har et forhold til julebord. På godt og vondt. Julebordet har en funksjon som en markering av året som har gått. En hyggelig, sosial setting hvor vi kan klappe oss selv på skulderen, slippe oss litt løs og feire oss selv.

For de aller fleste virksomheter er julebordet en hyggelig markering. For andre blir det starten på å sette ruspolicy, eller kjøreregler, på agendaen. Jeg har jobbet med virksomheter som har tatt kontakt med Akan kompetansesenter utelukkende på bakgrunn av uheldige erfaringer på årets julebord. All honnør til de som tar tak i slike situasjoner for å unngå at det skjer igjen. Å diskutere seg fram til hvordan vi ønsker å ha det hos oss er forebygging i praksis. Å formulere en ruspolicy/kjøreregler på bakgrunn av en felles diskusjon er et godt bidrag til en ivaretakende og helsefremmende bedriftskultur. Det er også mye mer effektivt enn å telle antall bonger og alkoholenheter som skal serveres på julebordet.

I tillegg til å ha en ruspolicy på plass, er enkle tiltak som å servere alkoholfrie alternativer, på en like naturlig måte som man serverer alkohol, befriende for mange som av ulike årsaker ikke vil drikke alkohol på julebordet. Sørg for at alle har rikelig tilgang til vann, for dette med «ett glass vin/øl – ett glass vann» er undervurdert kunnskap. Serverer du akevitt setter mange pris på å få lettøl til. Når du har oppnådd «lykkepromillen» (For de aller fleste ligger lykkepromillen et sted mellom 0,5 og 1 i promille. Jenter: 2 glass vi eller øl. Gutter: 3-4 glass vin eller øl.) er en halv alkoholenhet per time nok til «vedlikehold». Ikke spør hva andre drikker, eller hvorfor de ikke drikker. Og dans mye!

Og, dere, det handler jo ikke bare om julebordet. Det handler om å sette ord på holdninger til arbeidsrelatert drikking. Bedriftens profil og omdømme synliggjøres gjennom de ansatte, der hvor de ansatte er. Derfor bør ruspolicy/kjøreregler integreres i øvrig bedriftsutvikling- og omdømmearbeid. Det skaper trygghet og forutsigbarhet for både ledere og ansatte.


Skrevet av: Camilla Bakkeng

Fag- og kommunikasjonsleder ved Akan kompetansesenter. Utdannet sosionom med engasjement for organisasjonsutvikling.