Annerledesåret er snart over | Akan.no

Annerledesåret er snart over

juleblogg

Vi går mot slutten av dette annerledesåret, som er spesielt for oss alle. Dette er året hvor noen går på jobb i skjorte og pysjbukse, hvor høflig håndhilsning er bannlyst og hvor vi reagerer når noen klemmer i en film. Et annerledes år hvor selv vi i Akan kompetansesenter har måttet stille oss bak store mengder sprit i arbeidstiden.

 

Global krise, som treffer oss på det personlige plan

Heldigvis har vi, til tross for nedstengning, permitteringer og tiltak, klart å holde Norge og store deler av det norske arbeidslivet gående. Vi har vist hvilken dugnadsgjeng vi er i dette lille landet vårt, og hvor fort vi klarer å snu oss rundt, – når vi må. For aldri før har norsk arbeidsliv stått i en slik omstilling, uten at det på forhånd var lagt en eneste plan.

Men, én ting er dagens usikkerhet i det store bildet. En annen ting er usikkerheten hver enkelt av oss kan kjenne på som følge av pandemien.  Enten vi er permittert, pålagt å jobbe hjemmefra eller blir nødt til å møte på arbeidsplassen, så er det en krevende tid. Spesielt tenker jeg på de som allerede har opplevd å miste jobben eller opplever en usikker fremtid.

Dette er en global krise, som treffer oss på et personlig plan. Og de som hadde det tøft fra før, bærer enda tyngre i denne tiden. Nå er det derfor viktigere enn noen gang å vise omsorg for kollegaer og vise at arbeidslivet også er et sted vi tar vare på hverandre. Ta en telefonsamtale, inviter på en digital lunsjprat eller en kaffekopp. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å oppleve å bli sett.

Jeg måtte som mange andre sende mine medarbeidere hjem den 12. mars. Sende dem hjem til en ukjent og annerledes arbeidshverdag. Sammen i ledergruppen måtte vi finne ut hvordan vi skulle drifte Akan når alle var på hjemmekontor. Det ble digitale samtaler med den enkelte, formelle fysiske møteplasser ble erstattet med digitale. Vi innførte raskt digital morgenkaffe.  En uformell møteplass hvor praten går om alt mellom himmel og jord. Det er frivillig å være med, men i løpet av uken er alltid alle med én eller flere ganger. Et enkelt virkemiddel for å holde kontakt og opprettholde sosial tilhørighet. Anbefales!

 

Kulturen vi skaper på jobb er ikke en lukket sfære som stenger klokken fem

I mars måtte vi i Akan kompetansesenter også håndtere massiv avlysning av oppdrag og kurs, og ivareta våre samarbeidspartnere. Da stod vi alle overfor en helt ny situasjon. Vi måtte sikre driften og passe på at skuta fremdeles holdt seg flytende til tross for stormfull sjø. Og når det blåser som verst, er det ikke alltid sånn at vi har tid til å spørre hvordan sidemannen har det. Det er ikke alltid at kulturarbeidet kan være en prioritet når vi må omstille oss fort.

Men, denne krisen har også lært oss hvor mye det sosiale betyr. Da jeg traff igjen min kollega Hasle etter mange uker på hjemmekontor, trillet en gledeståre fra øyekroken min. Dette året har vi virkelig fått kjenne at vi mennesker er sosial vesener, og at arbeidsplassen er en viktig sosial arena.

Vi har i løpet av året mottatt rekordmange henvendelser for veiledning, mange fra usikre ledere og utrygge ansatte. Arbeidsgiverrepresentanter står for høyest andel henvendelser, så også i år. Men for øvrig har vi erfart en endring i hvem som ønsket veiledning i perioden 13. mars til 30. september i år sammenlignet med samme periode i fjor.  Vi har også sett endringer i hva det ønskes veiledning i. Mer om dette kan du lese i vår ferske rapport Erfaringer fra Akan kompetansesenter under Koronapandemien . Her finner du også våre anbefalinger skreddersydd ulike roller, og anbefalinger når bruk av hjemmekontor strekker seg over tid.

 

Arbeidsplassen er mer enn et sted vi henter lønnen vår

Det er kjent at motivasjon henger sammen med autonomi, mestringsfølelse og opplevelsen av sosial tilhørighet. Dette er forhold som påvirker og påvirkes av kulturen på arbeidsplassen. Arbeidsplassen er mer enn et sted vi henter lønnen vår. Det er et sosialt nettverk, en kilde til motivasjon, til struktur, og det er et sted vi kan bli sett – også når vi har det litt vanskelig.

Vi i Akan kompetansesenter har alltid vært opptatt av at arbeidslivet også er en unik arena for å forebygge og håndtere rus- og avhengighetsproblematikk i samfunnet. Fordi jobben rett og slett er et sted vi tilbringer store deler av livet. Kulturen som vi skaper på jobb er ikke en lukket sfære som stenger klokken fem.

Med andre ord; Den enkelte virksomhets arbeid med miljø, kultur og rusproblematikk strekker seg langt utover de fire veggene på jobben. En stor takk til deg som bidrar til et bedre arbeidsmiljø og dermed også et bedre samfunn.

Vi er inne i en spesiell tid. Husk å ta vare på hverandre og ikke vær redd for å ta en ekstra prat med kollegaen din. Ta kontakt med oss i Akan på 22 40 28 00 eller på chat på akan.no om du trenger råd eller informasjon

Julen blir annerledes i år. Det er det ingen tvil om. Heldigvis gir Covid-19-vaksiner grunn til optimisme og tro på et bedre 2021. I mellomtiden – på vegne av oss i Akan kompetansesenter – gledelig jul!

 

 


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.