Dobbelt skift på deg – dobbel drink på meg! | Akan.no

Dobbelt skift på deg – dobbel drink på meg!

En muliggjører….høres ut som en effektiv og løsningsorientert person du helt klart vil ha med på laget ditt ikke sant? Men som i en viss kinky triologi, finnes det nyanser. Tar du vakten til en som er så fyllesyk at han ikke husker hva han heter? Rydder du bordene til din servitørkollega så ikke gjestene skal lukte at hun er nokså rødvinsmarinert fra kvelden før? Låner du penger til han som fikk lønn for to dager siden? Må du jobbe for to når den ene er på plass men ikke tilstede?

Dine ofringer og kameratslige handlinger gjør at hun ser at det er mulig å komme på jobb med promille, han vet han klarer seg om han spiller bort hele lønnen på en natt og ikke minst: du har jobbet for to en gang – da klarer du det en gang til! Takk kompis! Du er best! Da blir det dobbelt skift på deg og dobbel drink på meg! Takk kompis! Du er best!  Ja, satt litt på spissen, men egentlig ikke.

En som er avhengig er villig til å gjøre alt for å skjule og alt for å fortsette – klart det er en fordel med hjelpere eller med andre ord: en som gjør det mulig for den avhengige å holde på jobben, men også fortsette nedover i god fart. En muliggjører har som regel bare gode intensjoner, men det har ofte ikke den avhengige. Når en avhengighet skal forsvares for alt her i verden kan du lett bli manipulert. Det er utrolig kjipt, og ikke minst sårende og bli manipulert – så pass deg for det.

Den nødvendige samtalen er ikke en samtale som må gjennomføres når den ansatte krabber inn på jobb med blodsprengte øyne, stinkende av alkohol eller ute av stand til å gjøre jobben sin. Samtalen bør gjennomføres så fort man aner at en ansatt ikke har det bra. Som leder og kollega kan du lett gå fra muliggjører til en reddende engel om du bare tør. Akan kompetansesenter har verktøyene du trenger for å gjennomføre samtalen. Du kan redde et liv.

Hvilket kaos lever han i som ikke har penger to dager etter lønning? Hvordan har hun det med seg selv om hun har promille midt på dagen? Hvor full var familiefaren egentlig på en søndag om han ikke klarte komme på jobb mandag? Dette er ofte mennesker som har et problem de ikke kommer ut av på egenhånd. Eller kanskje de er i en livskrise. Konfrontasjon kan ofte føre til sinne, benektelse og forsvar. Eller så kan du bli manipulert til å tro at det er DU som har et problem, som igjen er kjipt og sårende. Men er det ikke verdt det?

En tidligere rusavhengig fortalte meg: er jeg glad og fornøyd med deg hjelper du meg ut mot stupet , er jeg sint på deg redder du nok livet mitt.

Med de ordene avslutter jeg mitt innlegg om muliggjøring og håper du ikke velger dobbelt skift med heller en samtale <3


Skrevet av: Nina Ellioth Kvamsdahl