Dropp ballonger og rød løper. Det er viktigere ting å fokusere på nå. | Akan.no

Dropp ballonger og rød løper. Det er viktigere ting å fokusere på nå.

Noen av oss står ytterst i skotuppen og har ikke tid til å blåse opp ballonger og rulle ut løperen i dag. Vi vil bare tilbake på kontoret og treffe kollegaene våre. Andre synes den siste gjenåpningen kom litt brått på, og trenger å akklimatisere seg for å komme inn i åtte til fire rytmen igjen. Vaner og uvaner, rutiner og struktur vi har tilegnet oss i løpet av de to siste årene, skal endres. Sosial angst og uro. Det rolige, fleksible hjemmekontoret skal byttes ut med understimulerte, ekstroverte kollegaer i gledesrus over å møtes IRL. Noen vil ikke tilbake til kontoret i det hele tatt.

 

Det herlige mangfoldige arbeidslivet med dertil ulike behov etter to år med unntakstilstand. Nå må ledere fokusere på ansattes psykiske helse og hvordan de har håndtert ensomhet, depresjon, smittefrykt, isolasjon og skuffelser. Selv om de fleste sier de har drukket som før eller mindre, er det en andel som rapporterer at de har drukket mer alkohol. Vi vet også at det er den gruppen som drakk mye fra før. Vi er sikre på at mange har gått under radaren disse to årene, og at vi ikke har fanget opp ansatte som har det vanskelig. Dette kan komme til overflaten når vi nå skal være sammen igjen. Da lønner det seg å være forberedt.

 

Vi har opplevd pandemien ulikt. Vi har våre egne historier, behov og forventninger. Noen har kjent på ensomhet, depresjon og angst. Noen har drukket mer under pandemien, andre har drukket mindre. De fleste av oss har lagt til oss andre vaner, rutiner og struktur på arbeidsdagen ved å jobbe hjemmefra.

 

Skal du finne ut av dette, må du som leder snakke med hver enkelt. Det trenger ikke være lange samtaler. Du må stille konkrete spørsmål. «Hvordan går det?», fører sjeldent til ærlige svar, spesielt ikke om sårbare temaer. Still derfor konkrete spørsmål som gir deg konkrete svar:

  • Hva motiverer deg akkurat nå?
  • Hvordan er dine rutiner og struktur i hverdagen for tiden?
  • Hvordan vil tilbakekomst til kontoret påvirke dette?
  • Hvilke forventninger har du til gjenåpning?

 

Virksomheter har også ulike ståsted og behov. Noen bedrifter har jobbet lenge og systematisk med en gjenåpningsplan, som de så vidt fikk testet i høst før det stengte igjen. Andre virksomheter, særlig de mindre, klarer seg med en e-post til alle ansatte med anerkjennelse om å komme tilbake i eget tempo. Uavhengig av hva man velger er åpen og tydelig kommunikasjon, involvering av nøkkelroller og ledelsens tilgjengelighet, avgjørende for hvordan tilbakekomsten til kontoret oppleves for ansatte.

 

Nå er tilpasset ledelse viktigere enn noen gang for å se, imøtekomme og ivareta alle.

 

LES OGSÅ: 

Rådgiver Stian Fjerdingen: “To år alene på hjemmekontor har gjort meg mer asosial og folkesky. Jeg må erkjenne at det faktisk kommer til å ta tid.”


Skrevet av: Camilla Bakkeng

Fag- og kommunikasjonsleder ved Akan kompetansesenter. Utdannet sosionom med engasjement for organisasjonsutvikling.