En skål for helsen | Akan.no

En skål for helsen

Skål for helsen

 «A votre santé!» som de sier i Frankrike, «Zum Wohl» i Tyskland, skål på norsk.  I mange land skåler man for helse og for sunnhet. Hvis du googler vin og helse får du veldig mange treff som bekrefter at vi skåler for nettopp helse. Noe å glede seg over i disse ferietider?

Et lite knippe: 5 grunner til at vin er bra for helsen.  Derfor er vin sunt for deg. Fordeler med å drikke vin hver dag. Forskning: Å drikke vin på kvelden hjelper deg å gå ned i vekt. Skal vi tro artiklene, er vin bra for (gamle) ben, kan forhindre kreft, og spesielt rødvin er godt for blodomløpet. Dessuten gjør vin at vi lever lenger! Selv er jeg glad i bobler, og leser med glede at champagne er godt for hukommelsen. Jippi! Så da er det vel greit å drikke vin hver dag noen få ferieuker?

Sommeren er her og mange har allerede gått ut i ferie. Selv starter jeg ferien om ikke så lenge. Er heldig og har en hytte på Syd-Koster. En koselig liten øy i Bohuslän, rett over grensen ved Svinesund. Mitt sommerparadis.

Tre ukers sommerferie på Koster i år. Med et 100 år gammelt hus med hage er det alltid noe å gjøre. Et evig oppussingsprosjekt, hage som skal stelles og brunsnegler som skal plukkes når kvelden kommer. Men først og fremst gir ferien meg mange muligheter til å slappe av. Late dager med gode bøker og strikketøy. Ligge i hammocken og høre på fuglekvitteret. Fine turer på beina eller på sykkel. Båtturer og bading. Står værguden oss bi, kan vi innta de fleste måltider i hagen. Sene middager med god mat og dertil egnet vin. Sommeren er herlig!

Barna er voksne og har sine egne planer. Men en tur innom på Koster hører med. Da vanker god mat og drikke. Venner kommer også innom. God mat og drikke. Hyttenaboer stikker innom for å se på det nyoppussede rommet. Vi feirer med litt bobler. Og når vi en sjelden gang er helt alene, er det fristende å markere det også med enda mer god mat og drikke. På den lokale restauranten eller hjemme. Og sånn går no dagan. Hele ferien. Vinen blir fort en vane. Om ikke jeg er bevisst og tar noen «hvite» dager innimellom.

Jeg har tenkt gjennom hvorvidt min jobb som leder i Akan kompetansesenter har påvirket mitt eget alkoholinntak. Den jobbrelaterte drikkingen er klart redusert. Jeg har begrenset med representasjon og reiser. Vi har jobbfester i Akan kompetansesenter hvor vi drikker alkohol, men alkoholkulturen vår bærer preg av tematikken vi jobber med.

Men hva med ferie og fritid? Drikker jeg mindre disse sommerukene på Koster enn jeg ville gjort om jeg hadde jobb et annet sted? Et hypotetisk spørsmål. Men ja, jeg tror det. Kunnskapen jobben i Akan kompetansesenter har gitt meg, har også gitt meg en helt annen bevissthet og forutsetning for å ta kloke valg. Jeg har et mer bevisst forhold til både hvor ofte jeg drikker og hvor mye.  Jeg sørger for å ha gode alkoholfrie alternativer å by på. Det er mye godt å velge mellom. Og jeg tar hvite dager innimellom. Dette er mitt valg.

Vinmonopolets salgstall viser at jeg ikke er alene. Salget av alkoholfri drikke har økt de siste årene

Tilbake til spørsmålet om det er greit å drikke vin hver dag i noen få ferieuker?

I 2018 kunne vi lese på forskning.no om resultatene fra en stor internasjonal studie fra hele 195 land. Studien tilbakeviser at det kun er mengden alkohol som er skadelig. Antall ganger vi drikker i uken kan også spille en viktig rolle. Den konkluderte med at selv små mengder alkohol ikke er bra for nettopp helsa. Viktig kunnskap for meg og de øvrige 83 % av Norges befolkning over 18 år som drikker alkohol.

I Akan kompetansesenter definerer vi problematisk bruk dersom inntaket går utover oppgaver som skal ivaretas i familien (og jobb når det ikke er ferie), når familie eller venner (eller kolleger) reagerer negativt – og når alkoholinntaket får helsemessige konsekvenser.

Så skål – for helsen – og et bevisst forhold til at både helsen og at de rundt oss skal ha det bra.

God sommer!

 


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.