En moderne julefortelling | Akan.no

En moderne julefortelling

Desember måned er her.  Julelysene tennes, bordene dekkes og ansatte skal premieres for en god innsats i året som snart er over.  Alkoholen nytes, maten smaker og livet leker. Utover kvelden sløres blikket, gangen blir ustabil og munnen sier ting som lett kan misforstås.

Julebordet er et selvskrevet ritual for de fleste virksomheter i alle bransjer. For mange er dette en svært trivelig tilstelning, mens for andre er julebordet krevende. Noe av grunnen til at ansatte opplever julebordet ulikt kan være alkoholbruken. Alkoholen får oss til å slappe av og senke skuldrene. Alkohol i større mengder, derimot, får oss til å vise en annen side av oss selv, en side som ikke alltid er like positiv.

Det er nok ingen hemmelighet at det skjenkes godt utover det hele land på julebordene som avvikles i november og desember. Dette er et syn som deles av både ledere og medarbeidere. I en undersøkelse som ble gjennomført av Akan kompetansesenter i perioden juni-august i år, kom det frem at så mange som én av to ledere synes noen blir for beruset når jobben inviterer inn til sosiale sammenkomster. I samme undersøkelse sier like mange ansatte det samme. Med andre ord synes altså både ledere og medarbeidere at folk blir for fulle. Det er derfor underlig at dette fortsetter år etter år.

I Akan kompetansesenter mottar vi årlig rundt 800 henvendelser fra ledere og ansatte, mange dreier seg om bekymringer for en konkret medarbeider eller kollega. I julebordstiden er det ikke uvanlig at henvendelsene dreier seg om uønskede situasjoner som har oppstått på julebordet.  Vi hører om krangling, uønskede seksuelle tilnærmelser, slagsmål og høylytte sensitive samtaler på utesteder. De som kontakter oss ønsker veiledning i hvordan de skal gå fram for å unngå slike hendelser i framtiden.

Svaret er mye lettere enn du skulle tro; Det handler ikke om å forby alkohol i sosiale jobbtilstelninger, men om å snakke sammen.

Vi i Akan kompetansesenter oppfordrer virksomheter i alle bransjer til å snakke om hvordan man ønsker å ha det sammen på julebordet og i andre sosiale tilstelninger. Sett det dere blir enige om ned på papiret i form av noen enkle kjøreregler. Hva er greit og ikke greit hos dere med tanke på rusmiddelbruk? Hvordan skal dere få alle til å føle seg inkludert, også de som ikke drikker alkohol? Hva skal skje dersom noen bryter grensene, og hvem har da ansvar for å reagere?

Vi hører fra både store og små virksomheter at en bevisst holdning til disse temaene skaper trygghet og forutsigbarhet for både fellesskapet og den enkelte. En rimelig forsikring for å unngå uønskede situasjoner som kan gå utover arbeidsmiljøet, virksomhetens omdømme og ansattes helse.

 

Eksempler på hva kjøreregler kan inneholde:

  • Sosiale arrangement utenfor arbeidstid skal være inkluderende for alle. Når alkohol serveres skal det alltid være et alkoholfritt alternativ tilgjengelig
  • Vår virksomhet har nulltoleranse til ruspåvirkning på jobb. Dette gjelder alkohol og illegale stoffer
  • Ved representasjon, reiser, kundemøter og andre arbeidsrelaterte anledninger, forventer vi måtehold da de ansatte også i disse situasjonene er å betrakte som representanter for virksomheten
  • Lukt av alkohol og/eller bakrus er uforenlige med å være på jobb.
  • Ved bekymring, mistanke eller brudd på kjørereglene, har nærmeste leder ansvar for å snakke med og følge opp den det gjelder

 

Tips for hyggelig og inkluderende julebord:

  • Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det. Hva er OK, hva er ikke OK
  • Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like lett tilgjengelig som alkoholholdig drikke
  • La andre ting enn drikke være i fokus, f.eks. mat med god kvalitet
  • Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol
  • Dans mer, drikk mindre

 

Dette blogginnlegget ble først publisert på Actis sin blogg. Du finner den flotte bloggen deres på actis.no


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.