Koronatid og utstrakt bruk av hjemmekontor øker også risikoen for å utvikle et spilleproblem. Mens avhengighet av rus ofte blir møtt med forståelse, er spilleavhengighet fremdeles svært skambelagt.
I Finansfokus – finansforbundets medlemsmagasin, forteller seniorrådgiver og ansvarlig for spillproblematikk i Akan kompetansesenter, Jarle Wangen mer om hvorfor.
– Med mange dager på hjemmekontor, uten å være omgitt av kolleger, er det nok større sjanse for at ting går over styr. Det skjer ting når individer mister de trygge rammene og nettverket sitt. En hjemmekontorsituasjon kan fort bli krevende. Vi merker litt andre henvendelser nå, der det i større grad er folk som har problemer som tar kontakt med oss. Vanligvis er det HR som ber om råd og veiledning, sier Jarle Wangen, ansvarlig for satsing spilleproblematikk hos Akan (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk).
Spillavhengighet har fremdeles et stort stigma ved seg.
– Det er fremdeles mer skambelagt å stå frem som spillavhengig enn rusmisbruker. Folk opplever at de ikke er herrer i sitt eget mentale hus, det er til hinder for mange, som er redd for å bli sett ned på. Man har ikke forstått at denne typen avhengighet trigger de samme belønningsmekanismene som rusmidler og at det er en lidelse som trenger behandling. Det er en veldig alvorlig lidelse, der den avhengige risikerer å ødelegge økonomien for hele livet, sier Wangen. Han har sett mange eksempler på at folk har spilt bort hus og hjem og sitter med mange millioner i gjeld.
– Dette er også en lidelse der arbeidsgiver kan rammes. Det er en underslagsrisiko, og saker som går for langt har endt i oppsigelser og lignede. Det blir rettslig interessant hvor tilregnelige de er i slike saker, forteller Wangen.
Hvis et spillproblem går over i en fase hvor det blir diagnostisert som en lidelse, har man krav på hjelp og støtte.
– Man skal ikke mystifisere dette til noe annet en lidelse som må møtes ut fra et helsemessig perspektiv, sier Wangen, som ser at arbeidslivet begynner å se at det er snakk om en misbrukslidelse.
– Arbeidsgiverne begynte å forstå dette for en tid tilbake, da vi hadde spilleautomater og a nsatte forsvant inn i dem. Du kan bli like syk av spilling som av rusmisbruk av en eller annen substans, sier Wangen.
– Hva kan kolleger og arbeidsgiver gjøre?
– Det klassiske er at folk med spilleproblem også får vansker på jobben. De leverer dårlige prestasjoner, det kan se ut som de er en type bakrus, der de er mentalt fraværende og ha tegn på depresjon. I tillegg kan penger bli en rar greie, der de låner, stadig ønsker forskudd og ordner og trikser for å ordne seg midler å spille for. Det kan en våken arbeidsgiver oppdage. Så må man stille åpne og tydelige spørsmål, der man viser hva man ser og at man kan hjelpe til med å få dem inn i hjelpesystemer, sier Wangen.
Du kan lese hele saken på Finansfokus sine nettsider
Saken er skrevet av Sjur Anda i Finansfokus
Er du bekymret for dine spillevaner kan du teste kartleggingsverktøyet www.jegspiller.no. Her finner du også lenker til hjelpeapparatet.