Er du gravid eller? | Akan.no

Er du gravid eller?

Jeg var 20 år, hadde nettopp fått en bra deltidsjobb i et finansforetak, og var på min første jobbfest med gjengen der.  

Jeg var ikke avholds, men hadde valgt å ikke drikke den kvelden. Det tok under 15 minutter før det spørsmålet kom. Siden den tid har jeg fått dette spørsmålet en god håndfull ganger i året, i 15 år. Og dette selv om jeg ofte har drukket et glass eller to bare for å «være med i gjengen» og unngå spørsmålet.  

Spørsmålet kommer fra folk jeg kjenner godt og mindre godt, fra både menn og kvinner og de fleste aldre.  

 

Har du rett på en begrunnelse? 

Hvorfor opplever folk at de har en rett på en begrunnelse for hvorfor jeg ikke drikker? Det synes jeg er utrolig merkelig.  

Kanskje er det ofte av mangel på bedre ting å snakke om?  

Det er iøynefallende at jeg ikke drikker, og da griper de etter det første og enkleste samtaletema de ser. Jeg håper vi kan utvikle oss til å bli mer kreative enn det.  

Diskuterte det med ei venninne, da fortalte hun hvordan en venn, som er vegetarianer hadde en lignende opplevelse. På julebordet var første spørsmål rundt bordet «Åja så du spiser ikke kjøtt?». 

Vi kan klare bedre enn det folkens.  

 

Et utrolig deilig valg 

Noe jeg har brukt overraskende mye tid på gjennom min karriere så langt, er å tenke «skal jeg drikke på det eventet i kveld?», «må jeg ta ett glass på den middagen?» og «kan jeg komme unna uten å drikke på den jobbreisen?». 

I 2020 byttet jeg til en mer krevende jobb, som daglig leder i et lite selskap, og jeg begynte også å følge mer med på helsen gjennom Garmin-klokken min.  

I 2022 tok jeg et valg, jeg kjente at jeg ikke orket å drikke alkohol lengre. Nå var det nei takk. Alltid. Ingen energi skulle brukes på å vurdere om jeg skulle drikke eller ikke, og det var slutt på laber søvnkvalitet på grunn av to glass vin. Vil du vite hva som har overrasket meg mest? Den friheten jeg føler ved å vite at svaret alltid er nei. Det er faktisk helt fantastisk. Nå har vært sånn en stund. Alle kollegaene mine vet det, og de fleste på bygget hvor jeg jobber vet det. Det er utrolig deilig.   

 

Delte reaksjoner 

Vinteren 2024 skrev Shifter en artikkelserie om alkohol i arbeidslivet, og de spurte om de kunne intervjue meg. Jeg sa ja og vi hadde en fin prat.  

Da artikkelen skulle publiseres kjente jeg en klump i magen. Jeg visste at det ville bli noen delte reaksjoner på dette. Det er så lett at det tolkes som «nedlatende» og at jeg mener jeg er bedre enn andre. Jeg fikk mange positive tilbakemeldinger etter artikkelen, men også noen negative. En av de tingene som gikk igjen fra flere kvinner var at de også hadde fått spørsmålet «er du gravid». Min mening er at det er et spørsmål man aldri skal stille noen, uansett, og i alle fall ikke i en profesjonell setting.   

 

Noen tips 

Noen oppsummerende tanker fra meg. Tenk over mer kreative ting å snakke om enn hvorfor noen ikke drikker alkohol. Det er vel mer interessante kvaliteter ved folk enn det? Hvis du ønsker å ikke drikke ved en anledning, bruk gjerne litt tid i forkant på å forberede deg på hva du sier hvis du får spørsmål.  Da har du et kontant svar som du kan si med et glimt i øyet. For eksempel «Men er det noe du trenger en forklaring på?» eller som jeg fikk foreslått av google «Fordi det gir meg angst og stjeler sjelefreden». Da tror jeg folk hadde fått grei bakoversveis.  

 


Skrevet av: Stine Sofie Grindheim Simonsen

Stine Sofie Grindheim Simonsen har lang erfaring fra finansbransjen og fikk sin første lederstilling i næringslivet da hun ar 24 år. I dag er hun leder i tidlig-fase-selskapet Dealflow, som hjelper bedrifter med kapitalinnhenting.