— Farmor, du er gammel | Akan.no

— Farmor, du er gammel

Perler.

Treåringen ser på meg og jeg ser at han slett ikke undrer seg, men konstaterer fakta: «Farmor du er gammel». Vi sitter sammen og perler, og jeg ser hvor lett han plasserer perlene på brettet sitt.

«Hvor mange år er du farmor?» Tallet blir enklere å forstå når vi samler sammen over femti perler til en fargerik figur. Han finner fort ut at jeg har hatt mange bursdager, og gleder seg enda mer til han snart blir fire. Selv blir jeg påminnet om at jeg er eldre, om jeg ikke akkurat føler meg gammel.

 

Alkohol og aldring, en farlig kombinasjon

Jeg som jobber med rusforebygging, blir naturlig dratt inn i tanker om egen generasjons forhold til alkohol. En påminnelse om egne helsevaner. Vi bekymrer oss ofte for ungdommens drikkevaner og medienes oppslag om kokainbruk, men hva med oss eldre?

Voksne nordmenn drikker stadig mer, og selv moderat alkoholforbruk øker risikoen for en rekke sykdommer. Eldre har lavere toleranse for alkohol, blir sterkere beruset, og er mer utsatt for skader og sykdommer. Kombinasjonen av alkohol og medisiner kan føre til økt rusopplevelse, svimmelhet, fall og skader (1).

 

En fastlege til inspirasjon

Fastlegen minnet meg på at resultatene av livsstil og eventuelle belastninger ikke lot seg reversere i særlig grad, men at muligheten for å bremse negativ utvikling er til stede. Jeg fikk en leksjon i skadelig bruk av sukker og ultraprosessert mat, og jeg fikk vite at kvinner 50+ liker yoga bedre enn hard muskeltrening der jeg bor.

Leger og helsepersonell blir oppfordret til å snakke mer med sine pasienter om alkohol, selv om alkoholbruk kan oppleves intimt og privat (1). Mulig han tar det opp senere.

 

Tid for endring

Det er viktig å diskutere alkoholbruk i alle livets faser. Mange eldre føler at de fortjener «å kose seg» med et glass vin, men disse koselige stundene kan bli flere enn vi innser. En studie fra Oslo Met (1) viser at 20 prosent av medisinske pasienter har et mulig helseskadelig alkoholkonsum, så uansett fase i livet må vi våge å snakke om ting som er følsomt. God informasjon er viktig, og åpner for mulighet til å søke hjelp så tidlig som mulig, uansett alder.

 

Mot en sunnere alderdom

For å bidra til en friskere alderdom, må vi vurdere hvor mye og hvor ofte vi drikker alkohol. Helsepersonell bør i større grad kartlegge og diskutere alkoholvaner med sine pasienter. En god samtale med bedriftshelsetjenesten eller fastlegen kan være starten på en positiv endring.

Barnebarnet mitt ga meg en påminnelse om aldringens realiteter, men også en anledning til refleksjon og handling. Jeg vil gjerne være en farmor som fortsatt kan leke med barnebarna i årene fremover. «Farmor, bli med å løpe en runde rundt huset». Treåringen er ferdig med perlingen og klar for fysisk aktivitet. Det er jeg også!


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.