«Gi drømmen en sjanse» | Akan.no

«Gi drømmen en sjanse»

Det høres så forlokkende ut. Jeg kjøper et skrapelodd og kjenner et aldri så lite håp om at nå er det min tur til å vinne. Men nei, ikke denne gang heller. Jeg gir drømmen en sjanse til, men nei. Neste gang er det min tur …!

Omsetningen til Norsk Tipping i fjor forteller meg at mange gir drømmen en sjanse. 31 milliarder kroner er en svimlende sum. Men det er ikke nok, for spillebransjen konkurrerer om å gi akkurat meg muligheten til å få mine drømmer oppfylt. Utfordringen er at jeg er kvinne, og kvinner spiller jo ikke spill? Tradisjonelt spiller i hvert fall menn mer enn kvinner.  Spillbransjen ser et stort potensiale i å lokke flere kvinner til å spille. De ser et voksende kvinnelig marked, spesielt innen nettbasert bingo, men også kasinospill og poker på nett. Det utvikles og markedsføres derfor nye nettspill, spesielt tilpasset ulike kvinner. Utviklingen og markedsføring av denne type spill skjer i dag gjennom både utenlandske spillselskaper og Norsk Tipping. Spillbransjen kjenner kundene sine godt, og de vet hvilke behov som dekkes uten at vi alltid er klar over det selv. Mens det sies at gutta gambler for spenningen, for å føle et rush og for selve handlingen, gambler vi jentene oftere for å rømme vekk og takle stress eller utilfredshet i livet.

Rundt 400.000 personer i Norge hadde i 2013 en varierende grad av risikofylt spillemønster. Tallet har en viss grad av usikkerhet, for det er nemlig ikke så lett å svare på forskernes henvendelser, om man har virkelig store spilleproblemer. Å ha et spilleproblem er forbundet med så stort tabu at det snakker vi helst ikke om. Skam og tabu som igjen kan bli en barriere for å søke hjelp.

Arbeidslivet er en viktig forebyggende arena for problematisk spilleadferd, og åpenhet er en viktig faktor for tidlig intervensjon. Spillebransjen utvikler stadig nye spill, både for kvinner og menn. I virksomhetens arbeidsmiljøarbeid lønner det seg å dele kunnskap, gjøre seg kjent med risikofaktorer, og lære seg å se medarbeidere og kollegaer som viser endring i adferd og arbeidskapasitet. For enkelte medarbeidere og deres pårørende, handler det ikke lenger om å gi drømmen en sjanse, men å overleve et mareritt.


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.