Gjenåpningsplanen | Akan.no

Gjenåpningsplanen

Onsdag la statsminister Erna Solberg ut planen for gjenåpningen av Norge; en gjenåpning de aller fleste ser frem til etter over ett år med pandemi. Men planen tyder på at vi som jobber hjemmefra i dag må fortsette med det en stund framover. Det blir noen måneder til før jeg kan bytte joggebuksen med jeansen.

 

Fremtiden og tilbake til den gode hverdagen

I tråd med at flere og flere vaksinedoser blir satt, begynner mange å se utgangen av pandemien. Jeg tenker de aller fleste gleder seg til å få friheten tilbake og være sammen med familie og venner uten å tenke på munnbind og to meters avstand. I tillegg vil det gå an å nyse uten at hele bussen snur seg. Det blir også fint å komme tilbake på kontoret og treffe kollegaer igjen. Vi ser frem til de dårlige vitsene, quizzen i lunsjen på fredager (eller hver dag i Akan) og den jålete kaffen i maskinen i lobbyen. For mange har nok kjent på at de har savnet arbeidsmiljøet og den kollegiale delen. Selv om digital kaffe og quiz fungerer bra, er det noe helt annet med å spise lunsj sammen, eller bare ta med seg en kaffekopp inn til en kollega og skravle litt.

Pandemien har satt sine spor. Mye taler for at arbeidslivet vil bli annerledes enn før pandemien. Mange snakker om hybridløsninger i arbeidslivet, det vil si at mange flere vil fortsette med å jobbe hjemmefra, kombinert med kontoret. Så lenge du har tilgang til internett, så kan man i realiteten sitte hvor som helst i Norge, eller i verden. Mange lengter etter å komme tilbake til kontoret, andre synes hjemmekontoret har fungert bra og ønsker å fortsette med det.

 

Hvordan følge opp ansatte, både på jobb og hjemme

Underveis i pandemien har vi fått flere henvendelser på vår veiledningstelefon og chat enn før. Mange henvendelser dreier seg om hvordan formidle en bekymring hvis man går med en magefølelse av at noe ikke stemmer hos for eksempel en medarbeider. Andre henvendelser gjelder hvordan følge opp ansatte på hjemmekontor. Det er ikke vanskelig å forstå at de som kanskje allerede har det vanskelig, har hatt det desto tøffere på hjemmekontoret. Et hjemmekontor uten trygge rammer og den sosiale kontakten med andre mennesker. Mennesker som ser deg daglig og spør hvordan du har det. Ja, disse sosiale rammene er viktige og de kan bidra til at vi kan komme inn tidlig og snu en negativ utvikling hvis det er slik at en medarbeider for eksempel drikker eller spiller for mye.

Det er nærliggende å tro at mange kommer til å jobbe mer hjemmefra etter pandemien, så i den anledning har vi noen gode råd til hvordan følge opp ansatte på hjemmekontor slik at arbeidsplassen fortsatt oppfattes som inkluderende og trygt:

 

Våre råd

  • Snakk om hvordan det er å jobbe på hjemmekontor og avklar forventninger
  • Oppretthold faste møter, og skap gode rutiner og struktur for arbeidshverdagen
  • Ha på kamera! Vi må se hverandre selv om vi ikke er sammen
  • Etabler digitale møteplasser for uformell prat og sosialisering som digitale kaffepauser og lunsjer
  • Sett av tid i kalenderen til fysisk aktivitet og pauser
  • Ved oppfølging av ansatte i en individuell Akan-avtale er det viktig med hyppige og korte oppfølgingssamtaler, helst fysisk hvis mulig. Inviter inn bedriftshelsetjenesten hvis dere har, de er en god ressurs.
  • Husk at policyen for rusmiddelbruk og spill også gjelder ved hjemmekontor

Skrevet av: Pål Henrik Kristiansen

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter. M.A i kommunikasjon, med spesialisering i retorikk og public relations. Erfaring fra undervisning på universitetsnivå i USA og Norge.