Godt vertskap – et hyggelig måltid for alle! | Akan.no

Godt vertskap – et hyggelig måltid for alle!

Mat er noe alle må ha for å leve, dyr som mennesker. Men vi mennesker har etter hvert utviklet oss litt lenger. Et måltid man deler med andre er ikke bare en nødvendighet, vi knytter ritualer til det og det gir oss en følelse av fellesskap. Mat og drikke er kultur med stor K.

George Bernard Shaw sa en gang så klokt at «Det er ingen kjærlighet mer oppriktig, enn kjærligheten til mat». Man skal ikke ha kjent meg spesielt lenge for å forstå at jeg som Shaw er en håpløs matelsker. Og vi matelskere, vi liker å invitere venner og bekjente hjem til middag nettopp for å gjennomgå alle disse ritualene, og for å oppnå dette fellesskapet, som et virkelig godt måltid med tilhørende drikke gir. Måltidet skal gjøre at gjesten føler seg velkommen, satt pris på og inkludert i «det gode selskap» som det heter.

Men hva om gjesten plutselig av en eller annen grunn ikke ønsker å delta i alle ritualene? Ved for eksempel å takke nei til den gode vinen som er kjøpt inn for anledningen? Hva slags rolle får han eller hun i fellesskapet da? Vil vedkommende fortsatt føle at hans eller hennes tilstedeværelse blir satt pris på rundt bordet? Faren for at vedkommende blir tilskuer snarere enn deltaker er absolutt til stede. Kanskje blir gjesten også nærmest oppfordret til å forklare seg om hvorfor han eller hun velger å ikke drikke.

Vertens rolle er å sørge for at alle som sitter rundt bordet skal føle seg verdsatt og inkludert. Da er det en dårlig idé å bli snurt, for så å løpe i kjelleren for å finne en støvete og lunken flaske eplemost som gikk ut på dato for flere år siden. Eller enda verre, bare fylle det lille Farrisglasset og la det store stå tomt.

En god vert tar høyde for at noen av gjestene vil avstå fra alkohol, selv om man har brukt tid og krefter på å sette sammen den gode vinpakka til maten. At vedkommende ikke ønsker å drikke alkohol, betyr ikke at han eller hun ikke ønsker å delta i festen og heller ønsker å være et helt annet sted. Vedkommende har antakelig en veldig god grunn til å velge å avstå, men vedkommende burde få slippe å måtte komme med en «gyldig» forklaring.

Gjør heller som vert, et poeng av å ha forutsett at noen ikke kom til å drikke og ha noen snadrete alkoholfrie og likeverdige alternativer på lur. Og nei, brus og vann med bobler i er ikke noe jevnbyrdig alternativ. I dag finnes det en masse gode alkoholfrie alternativer som passer til forskjellige typer mat. Bruk fantasien! Er du usikker på hva som passer til hva, har helsenorge.no laget en oversikt over en del av alternativene.

Legger ved en oppskrift på en virgin mojito, så har dere et alternativ til drinkene etter middagen også.

God fest!

 

Virgin Mojito

  • 15 mintblader
  • 1 ts brunt sukker
  • 0,3 dl limejuice
  • 1 ss sterk sukkerlake/sirup
  • Isbiter
  • 1,2 dl kaldt ingefærøl

 

  1. Knus mynten, sukkeret, limejuicen og sirupen sammen i et glass.
  2. Ha i isbiter.
  3. Topp opp med ingefærøl og pynt med et mintblad og en limebåt.

Skrevet av: Einar Nilsen

Seniorrådgiver innen informasjon, kommunikasjon og teknologi ved Akan kompetansesenter. Utdannet innen journalistikk, foto, web og mediekunnskap. Brenner for kommunikasjonsfaget, web og visuelle medier. Fritiden min bruker jeg først og fremst på datteren min, men også på foto, bøker, musikk, film og sportsfiske.