Hun du trodde hadde alt på stell, kan gå på en smell | Akan.no

Hun du trodde hadde alt på stell, kan gå på en smell

Hjernen har halvveis tatt ferie. Det er mye som skulle vært gjort, men som du ikke rekker. Én ting råder jeg deg likevel til å gjennomføre før du tar sommerferie.  

 

Nå før ferietid er mange litt i «skulle ha pratet med»-modus. Du har kanskje ikke fått snakket så mye som du hadde ønsket med kollegaene dine det siste halvåret. Og i hvert fall ikke om de rette tingene.  

For vi kjenner vel alle en vi er litt bekymret for? Kollegaen som kanskje ikke har så mange rundt seg og som vi tror ikke har det helt bra? Og nå står sommerferien for tur.  

 

Pils og vin blir tennvæske  

Sommerferien er som andre ferier. Den kan være en vanskelig tid for flere. Det er kanskje da det blir drukket litt for mye, og uoverensstemmelser og krangletemaer virkelig kommer til overflaten. Konfliktstoffet får kanskje tennvæske på seg i form av noen pils eller vin?  

Kollegaer er man forresten uansett om det er sommerferie eller ikke, om man er direktør eller vikar, montør eller på regnskap. For det er jo sånn at vi ikke bryter menneskelige bånd og glemmer savn av kollegaer i ferien, for så å starte opp helt på nytt etter sommeren.  

Men hva med denne du er litt bekymret for gjennom sommeren? Kollegaen du tenker på innimellom. Skulle ikke ha ringt hun, kanskje?  

Et godt råd er nettopp det: Ta kontakt, spør hvordan det går og hvis det er naturlig og mulig; sett over kaffen og inviter. En liten gest kan gjøre den store forskjellen. For den som strir med ett eller annet under Akan-paraplyen – eller utenfor.  

 

Til deg som er leder  

Det kan være lurt å ha snakket litt med folka sine om det vanskelige, og vær også forberedt på det utenkelige. At hun du trodde hadde «alt på stell», går på en smell, for eksempel. Det er ikke så lett å oppdage at en kollega sliter. Så den telefonen du tar, kan være viktigere enn du tror. 

Mennesker fortsetter å være mennesker også i sommerferien. Sagt med andre ord så er din kollega også din kollega i sommerferien. Omsorgen og hvordan organisasjonen er rigget før, under og etter kan gjøre en forskjell.  

Vi anbefaler derfor at du som leder og ansattes representant tenker litt igjennom beredskapen i sommer. Ferie skal være ferie for dere også, men det er lurt å tenke igjennom hva man gjør hvis noen trenger hjelp.  

Ha oversikt over hvem av de gode folkene som er på jobb, telefonnummeret deres, beredskapstelefon til bedriftshelsetjenesten hvis man er tilknyttet den, kollegastøtter og tillitsvalgte- eller kanskje verneombudet. Det er godt å ha noen å spille på når det kniper, og kollegial støtte i en kritisk situasjon har stor effekt i en tidlig fase av en krise. 

 

Snakk om noe som er dypere enn dagens middag 

Jeg tenker det kan være lurt å ta seg tid til en prat med alle sine ansatte før sommerferien. En prat som stikker litt dypere og har mer preg av å bry seg og viser genuin interesse. Med andre ord: Vi bryr oss om hverandre, og det er lov!  

De varme ordene, takken for innsatsen og godt kollegafellesskap trenger ikke å spares til sommeravslutningen eller siste dag før ferie. De kan deles hele året, og den gode praten kan tas når som helst.  

Det er heldigvis fortsatt tid. 

 

Trenger du ekstra støtte?

Vi i Akan kompetansesenter kan bistå med veiledning ved utfordringer knyttet til rus- og avhengighetsproblematikk. Ring oss på veiledningstelefonen 22 40 28 00 eller send oss en chat/mail. Nummeret kan du like godt lagre med en gang. Veiledningstelefonen er stengt i uke 29 og 30.  


Skrevet av: Kristian Svendsen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Jobbet mange år i bedriftshelsetjeneste.