Fem råd for å overtale ledelsen | Akan.no

Fem råd for å overtale ledelsen

Sliter du med å få med ledelsen på laget? Du er ikke alene.

 

Vi får ofte spørsmålet: «Hvordan skal jeg få lederen min til å skjønne at vi må jobbe med rus- og spilleproblematikk på jobb?»

For at det skal jobbes godt og kontinuerlig med forebygging og håndtering, er du avhengig av å ha med ledelsen på laget. Det er ikke alltid enkelt. Noen forstår ikke at dette er et tema for jobb. Andre har ikke tid. Grunnene er mange. Med disse fem rådene skal det godt gjøres å få et nei. Håper jeg.

 

1. «Det er ingen som har problemer hos oss»

Dette hører vi ofte fra frustrerte ansatte. Det er nok ett av de mest brukte «argumentene» fra ledere på hvorfor dette er et tema de ikke trenger å jobbe med. Spør da tilbake: Hvordan vet du at ingen her har problemer, hvis vi ikke snakker om temaet på jobb jevnlig? Det handler om kontinuerlig kulturarbeid som må vedlikeholdes.

Det er en klassisk runddans at vi venter med å jobbe med noe, helt til det blir et problem. Her kommer forebygging inn. Og nei, det trenger ikke være verken vanskelig eller dyrt som mange kanskje tror. Still lederen din det enkle spørsmålet: «Hvordan vil vi ha det hos oss?»

 

2. Tilpass budskapet til personen du skal nå

Det er ulike måter å nå inn til ulike folk på.

Vet du at lederen din opptatt er av sykefravær og kostnader? Sleng på bordet hvor mye dere kan tape på blant annet sykefravær og ineffektivitet som kan oppstå hvis dere ikke jobber med dette temaet.

Er lederen din opptatt av bærekraft? Da har vi en god nyhet! Å forebygge skadelig alkoholbruk er et direkte svar på FNs bærekraftsmål.

Er lederen din opptatt av bedriftens omdømme? Eller er vedkommende mest opptatt av at de som er på jobb, skal ha det bra? Spill på det du vet lederen din bryr seg mest om.

 

3. Spør kommunikasjonsavdelingen din om hjelp

Dette er mennesker som kan tilpasse og nå frem med et budskap. Enten det er snakk om en skriftlig mail, et muntlig innlegg eller et arrangement. Test det for dem først. De har garantert noen gode råd til deg.

Kanskje kan de også være med å tenke ut kreative måter å spre informasjon på. Vi i Akan kompetansesenter bruker blant annet sosiale medier aktivt, vi har en podkast, vi står på stands og holder foredrag på seminar. For å nevne noe.

 

4. Unngå overskrifter i avisen

Hvis dere har en festkultur som kanskje går litt over alle hauger noen ganger, så kan fort uønskede situasjoner oppstå. Dette kan være med på å påvirke omdømme til bedriften deres. I verste fall havner hendelser i medias hender, som det finnes utallige eksempler på.

Ikke bare kan det havne i media, men ansatte kan oppleve ubehagelige situasjoner som er ødeleggende for enkeltpersonen og arbeidsmiljøet i sin helhet. Dette er situasjoner som kunne vært unngått om man hadde jobbet forebyggende, snakket om hvordan dere ønsker å ha det på jobbfester hos dere og hatt en policy med retningslinjer for hva som er greit og ikke.

 

5. Vis omsorg for medarbeiderne dine

Kanskje det viktigste punktet: Få frem at det i bunn og grunn handler om å bry seg om hverandre. Om å ta vare på de viktigste ressursene dere har: medarbeiderne. Her skal du ha en iskald leder hvis du får et blankt nei med det som argument.

 

Usikker på hvordan du skal komme i gang på din arbeidsplass? Ta kontakt med oss på akan@akan.no, så hjelper vi deg 😊


Skrevet av: Julie Sørensen Molvik

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter