Ikke lenger “et glass for helsas skyld”    | Akan.no

Ikke lenger “et glass for helsas skyld”   

Sjampanjefrokost og bobler i glasset er gladelig byttet ut med trampoline og potetløp for min del. For helsas skyld, og for å holde følge med barnebarna i årene som kommer.  

 

Farmor! Se på meg nå! Det eldste barnebarnet vårt på snart tre år hopper gledesstrålende på trampolinen. Det er 17. mai og strålende sol, og familien er samlet i hagen. I bunad løper jeg med potet på en skje og lar treåringen ivrig komme først over målstreken.   

Å følge tempoet til en treåring krever sitt, og jeg tenker i mitt stille sinn at jeg må holde meg i form. Nå er det altså ikke lenger bikinisesongen som motiverer meg mest til en sunn livsstil, men to smårollinger. For er det noe jeg oppriktig elsker, så er det å være sammen med dem.   

 

Mer tid til mer kos   

Uansett. Levd liv setter sine spor. Det ble jeg minnet om da jeg var sammen med venninnegjengen min fra barneskolen forleden kveld. Vi har fått noen år på baken, selv om vi ikke merket så mye til det der vi skravlet i vei som alltid.   

Med tanke på form og helse, så er det ikke alt vi har kontroll over, men noen valg kan vi ta. Som den ene venninnen min sa; “Nå har jeg færre forpliktelser, mer frihet og kan kose meg med vin og god mat mye oftere enn før. Men jeg tåler mindre, merker jeg.”  

Siden jeg jobber med det jeg gjør, kom samtalen inn på alkohol.   

 

Små mengder er også skadelig  

Forskningen er ganske klar på at vi ikke lenger kan ta et glass for helsas skyld. Det er tvert imot klare sammenhenger mellom alkoholbruk, psykiske lidelser, kreft, hjertesykdom og hjerneslag. Selv ved moderat bruk øker risikoen for helsesvikt, sier forskerne. Siv Skarstein ved OsloMet er en av forskerne bak en ny studie om alkoholrelaterte diagnoser. 

Hun sier at som eldre har vi:  

– mindre muskelmasse å fordele alkoholen på  

– dårligere forbrenning og organene våre blir slitne, noe som gir oss lavere toleranse for alkohol  

Dette gjør at vi blir sterkere beruset, og er mer utsatt for skader og sykdommer enn da vi var yngre.  

 

Byttet ut bobler i glasset med trampoline  

Så det var den kosen. Praten vår gikk over til golf. Der jeg sa jeg lot meg motivere av barnebarn, var det lyden av det perfekte golfslaget som motiverte min venninne til bevisste livsstilsvalg. Og når det gjaldt vin, så ble vi enige om vi var blitt billigere i drift.   

Nasjonaldagen nærmer seg slutten, og solen er på vei ned. Jeg ser på de to små barnebarna våre, og kjenner på en varm takknemmelighet over å være farmoren deres. Sjampanjefrokost og bobler i glasset er gladelig byttet ut med trampoline og potetløp for min del. For helsas skyld, og for å holde følge med gutta krutt i årene som kommer.  


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.