Ingenting slår å få døtrene mine hjem | Akan.no

Ingenting slår å få døtrene mine hjem

De to siste årene har jeg deltatt på mange konferanser om digitalisering og robotisering. Det er ingen tvil om at teknologien har gitt, gir og vil gi oss mange fantastiske muligheter. Roboten som gir barn mulighet til å følge undervisningen og beholde tilhørigheten i klassen, til tross for at de er forhindret fra å møte på skolen, er et eksempel på dette. Arbeidslivet har fått mulighet til å effektivisere prosesser, yte raskere kundeservice og lettere tilgang på varer og tjenester. Noen virksomheter har til og med hentet hjem igjen produksjon som var satt ut til lavkostland. Mulighetene er uante.

Da jeg var student stod jeg i kø utenfor telefonkiosken for å ringe hjem. Var jeg heldig, så var foreldrene mine hjemme da det endelig ble min tur. Telefonen slukte kronestykkene mine, og jeg husker samtalene som korte, kalde (i Trondheim) og våte (i Bergen).  Fjernt fra dagens virkelighet, hvor jeg fra sofaen hjemme bruker gratistjenesten FaceTime til å både snakke og se mine døtre som bor langt hjemmefra. Dagens løsning er absolutt å foretrekke, men disse digitale møtene holder ikke alene. Ingenting slår å få døtrene mine hjem. Da kan vi ha lengre og dypere samtaler, lese hverandres kroppsspråk på en helt annen måte, og for meg som mamma er det ekstra godt å kunne gi mine døtre en klem eller ti. FaceTime kan ikke erstatte dette. I det fysiske møterommet har vi en helt annen forutsetning for å se hverandre, sanse stemninger og å forstå situasjonen, noe som også er viktig i jobbsammenheng. Digitalisering erstatter ikke relasjoner, og skal heller ikke gjøre det.

 

Digitalisering og relasjoner – ja takk, begge deler

Vi trenger både digitale løsninger og fysiske møteplasser. Flere og flere av dere velger å hente kunnskap fra akan.no og bloggen vår. Det er mange år siden vi lanserte Balance , som er et nettbasert, helsefremmende tilbud til de som vil sjekke og eventuelt justere sine alkoholvaner. De siste årene har vi lansert flere digitale verktøy. Det ser ut som vi har utviklet noe dere har nytte av, for bruken av disse verktøyene er jevnt økende.

E-læring er ikke nytt. Selv tok jeg mitt første bedriftsinterne e-læringskurs ved tusenårsskiftet. Som ansatt opplevde jeg det som en effektiv og fleksibel måte å tilegne meg kunnskap på.  Jeg kunne selv velge når jeg skulle ta kurset, og som småbarnsmor var jeg veldig glad for å slippe å reise bort for å gå på kurs. For arbeidsgiver var løsningen effektiv fordi de fikk full oversikt over hvem som gjennomførte kurset, i tillegg til at de sparte reisekostnader og reisetid.

I 2017 har vi i Akan kompetansesenter brukt tid på å utvikle digitale kurs. Det første, Akan på 1-2-3 for ansatte i bedriftshelsetjenester, lanserer vi i løpet av første kvartal neste år. Og flere digitale kurs vil komme. På denne måten ønsker vi å gjøre kunnskap enda lettere tilgjengelig.  I tillegg til fordelene nevnt over, er digitale kurs en svært miljøvennlig kursløsning. Våre digitale kurs vil komme i tillegg til våre fysiske møteplasser, som vi ser for oss vil bli fylt med erfaringsutveksling og dypdykk i mer kompliserte tema.  Ja takk, begge deler.

 

Relasjonelt mot

Akan-arbeidet er et godt eksempel på at teknologi ikke kan erstatte relasjoner fullt og helt. Digital undervisning og digitale verktøy er nyttige og har mange fordeler, men teknologi kan ikke erstatte behovet for å møte hverandre fysisk. Vi må snakke sammen for å finne ut av hvordan vi ønsker å ha det på vår arbeidsplass, hva vi synes er greit og ikke greit. Vi må se hverandre for å bli kjent, og vi må kjenne hverandre for å kunne fange opp når kolleger ikke har det bra. Og når en kollega ikke ser ut til å ha det bra, er det viktig med relasjonelt mot for å tørre å ta praten.

 

Gledelig jul!

Nå står julen for døren, en høytid der det relasjonelle er det aller viktigste. Selv er jeg så heldig at jeg skal feire julen med familien fysisk til stede. Julegrøt på formiddagen, torsk til middag og Sølvguttene som synger julen inn. En spesiell dag med en helt spesiell stemning, som ikke lar seg gjenskape ved hjelp av FaceTime.

På vegne av oss alle i Akan kompetansesenter ønsker jeg deg gledelig jul og alt godt for det nye året!


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.