Kanskje Norges mest sexy jobb? | Akan.no

Kanskje Norges mest sexy jobb?

Mann med kondom

Ikke akkurat… Det oser ikke sex, drugs and Rock n’ roll når en rådgiver i Akan kommer på besøk på norske arbeidsplasser. Det er vanskelig å være uenig i at forebygging er av alkohol, rus og spill problemer er en bra greie, men det betyr ikke at det er det vi har aller mest lyst til å snakke om.

På Afterwork på taket på Steen og Strøm, musikken er bra og det er god stemning. Vi drikker og har det gøy. Vi mingler, møter nye mennesker og knytter kontakter. I løpet av kvelden får du spørsmål om hvor du jobber… Akan Kompetansesenter.

Som oftest blir man møtt med et spørsmålstegn og det må utdypes. Rus- og spillforebyggende arbeid i arbeidslivet. Kanskje oppskriften på tidenes dårligste icebreaker? Vi er jo tross alt på fest og skal ha det gøy!

Før jeg jobbet i Akan – jobbet jeg med seksuell helse og forebygging av kjønnssykdommer. Jeg ser mange paralleller til det arbeidet jeg gjør i Akan. Sex angår oss alle sammen. Og for det fleste av oss er det stort sett en god opplevelse. Og mange av oss har også kleine historier fra one-night-stand-gone-wrong. Sånn er det også med alkohol – festens sosiale glidemiddel. Lovlig, gøy og knyttet til positive opplevelser. Og jada – mange av oss har vært søndagskleine, fyllesjuke og hatt mer eller mindre gode historier å fortelle om de gangene de tok litt av.

Vi vet at kondom er en bra greie. Vi vet at det beskytter oss, slik at ikke Fru klamydia og Herr Gonoré bosetter seg i underlivet. Allikevel har mange av oss en eller flere ganger gjennom livet gått skammens parade til nærmeste helsestasjon eller legekontor for å sjekke at klamma ikke har stukket innom. Den dørterskelen er kjip å gå over.

Noen ganger skulle vi ønske det fantes en angrepille etter fest med jobben. Noen ganger blir det litt for mye. Noen ganger fleiper vi med det på jobb dagen etter. Vi i Akan blir av og til litt som jobbfestens helsestasjon. De gangene det har gått litt for langt så ringer en leder eller kollega til oss og tenker at det kanskje er på tide å gjøre noe.

Akan har heller ingen angrepille å dele ut, men det har slått meg at vi i Akan er kanskje litt som alkoholens og rusens kondom. Når vi er ute hos norsk arbeidsliv så handler det i stor grad om kultur. Ofte drikkekultur. Vi gir arbeidsplasser verktøyene for å snakke om ting i forkant – så vi unngår de kjipe og kleine episodene.

På samme måte som når vi glemmer kondomet er det lov å drite seg ut på fest av og til. Men da må vi også tåle å ta praten etterpå.

#Viskulleikkegjortnoe

#TaPraten

 


Skrevet av: Stian Fjerdingen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Han er utdannet sosionom og har bachelorgrad i drama og teater. Fjerdingen har erfaring med helsefremmende psykososialt arbeid blant minoriteter, og er opptatt av å utfordre tabuområder og forebygge opplevelse av skam i møte mellom enkeltmennesker og samfunnet.