"Kom dere på polet", sa jeg til salens overraskelse | Akan.no

“Kom dere på polet”, sa jeg til salens overraskelse

Jeg tok meg i hva jeg sa, akkurat idet jeg hadde fått sagt det. Utsagnet kom nok litt overraskende på forsamlingen jeg hadde foran meg. I alle fall vurderte jeg det slik ut ifra ansiktsuttrykkene å dømme.

 

Stirrende blikk, helt taust, forsiktig latter. Vel, jeg hadde i alle fall fått tilhørernes oppmerksomhet. Dette var kanskje ikke hva de hadde regnet med å høre fra en Akan-rådgiver. Heller ikke mine to tidligere kollegaer fra tiden jeg jobbet i bedriftshelsetjenesten heller.

De stod der og betraktet sin eks-kollega som akkurat hadde «buset» ut med et utsagn som det kanskje kan være vanskelig å forklare meningen med, i hvilken sammenheng det er uttalt eller om det burde ha vært uttalt i det hele tatt.

 

Når munnen snakker før hjernen

Da jeg først fikk summet meg etter «hva var det jeg sa nå?», hadde kjent litt på stillheten og undringen i forsamlingen – så fulgte jeg opp med «jo, men jeg mener det».

Bare for om mulig å gjøre skaden enda større. Det var kanskje også lett å tenke seg at mine tidligere kollegaer burde ha valgt en annen foredragsholder denne fagdagen, for den sakens skyld kanskje også et helt annet tema.

Det hender jo oss alle at vi innimellom skulle ønsket at vi hadde involvert hjernen før vi kom med muntlige uttrykninger. Vi kan kanskje ikke skåne oss helt for det spontane når engasjementet og iveren over budskapet er på topp. Det er jo vanligvis mulig å ta ett skritt tilbake, reformulere budskapet og så prøve å si det på nytt i form av hva «man egentlig mente».

Særlig når forsamlingen denne gang også hadde representanter fra land og kulturer hvor alkohol i sin helhet er forbudt.

Vel, med forsamlingen foran seg, som er vant til tøffe tak, skjebner, et ønske om å gjøre en god dag enda bedre for flere, så tenkte jeg i mitt stille sinn at budskapet var «godt innafor».

Særlig da jeg fikk begrunnet det.

Endelig kom latteren

De ansatte har sikkert blitt utfordret på tøffere måter i en endringsprosess enn å bli belemret med tilfeldige uttalelser fra en foredragsholder. Endringsprosesser er tøffe greier, men ledelsen har også lagt vekt på de myke verdiene, hverdagsproblematikk og livsfaseproblematikk – og nå var det tid for å lære om rus- og avhengighetsproblematikk på arbeidsplassen.

Jeg skal ikke referere til hele foredraget mitt. Inntrykket mitt var att budskapet «satt», jeg følte på nysgjerrigheten i forsamlingen.

«Hva blir det neste?»

Vel, jeg hadde budskapet ganske klart for meg.

Jo, jeg hadde oppfordret arbeidstakere, verneombud, tillitsvalgte, akan-kontakter og ledere om å «ta en tur på polet». Jeg hadde understreket at «jeg mente det».

Så fortsatte jeg. «Polet i Hokksund har et kjempefint utvalg av alkoholfrie, spennende varer som er skikkelig gode». Sikkert alle andre vinmonopol også.

Og med det kom smilene, nikkene og latteren. Mine tidligere kollegaer så jeg trakk en lettelsens sukk.

Prøv noe nytt til julemiddagen i år

Jeg fortsatte videre med at «julen står for døren», «det er julebordsesong», «økonomien er kanskje ikke like god nå som før» og «det finnes utrolig mange gode alkoholfrie varer på polet» som passer til ribba, som er helt ok både å ta med seg på julebord, får servert på julebord og drikke til all slags mat som måtte finnes på julebordet. Og ypperlig som gave til verten.

Det er ikke slik at man nødvendigvis skal drikke alkoholfritt bare for å drikke alkoholfritt. Sannheten er vel den at det finnes mange gode argumenter for å drikke mer alkoholfritt og mindre alkoholholdig – også i julens selskapeligheter og høytidsdager.

Jeg nevner i fleng:

  • Gode alkoholfrie varer er et minst like artig samtaleemne før, under og etter middagen som prat om rødvin fra ett eller annet distrikt du ikke har hørt om eller akevitt med aner fra Hedmarken. Dessuten synes gjerne verten at det er hyggelig når maten spiller hovedrollen, og en frisk match mellom epletoner og god julemat kan jeg selv som absolutt kokekyndig virkelig anbefale.
  • Mange har fått tøffere økonomiske kår. Alkohol koster en del, og alkoholfrie varer koster gjennomgående mindre. Dere ser sammenhengen? Vår nærmest «selvpålagte plikt» til å handle inn alkohol til alle mulige tilstelninger, kan fint utelates selv om avisenes forsider preges av «disse syv vinene klarer du deg med i jula» eller «supre bobler til pinnekjøttet». Vi er ikke der alle sammen, og flere og flere av de jeg møter synes dette nesten er direkte umoderne. Og ingen vil vel være umoderne? Følger du trenden fra dette nevnte «polet», så er det salget av alkoholfrie varer som øker mest. Kanskje fra litt beskjedne tall, men statistikken er klar. Alkoholfritt er moderne. Og du sparer en del kroner på å være moderne – garantert.
  • Morgenen og helgens og julens frokoster blir triveligere når formen er god. Helt klart. Maten smaker også bedre når kvelden før hadde innslag av måtehold. Triveligere for alle. Kanskje du også setter ekstra pris på en frisk, tidlig morgen med kaffen innen rekkevidde før resten av huset med svigermor, svigerfar, kjerring, bikkjer og unger våkner til liv? Prøv. Så kan du takke deg selv for at gjenoppdagelsen av at iskald Solo har gunstige virkninger på kropp og sjel, også dagen etter.

 

Du gjør ditt valg

Jeg skal ikke komme med flere formaninger verken om å ta en tur på «polet» eller kutte ut juleølen. Men det er lurt å tenke seg om og stå for egne valg. Det kan du spare en del på.

Kanskje enda mer aktuelt i år enn andre år. Av hensyn til deg selv, familie og de du er glad i. Og hvis du er i jobb, husk at arbeidsgiver også bryr seg om deg.

Med det i mente så husk at det er lov å tenke igjennom gode råd du får med deg. Det aller meste er sagt i en god hensikt – med tanke på å bry seg og vise omsorg. Selv om det kanskje ikke høres sånn ut i første omgang.

God førjulstid ønskes fra oss i Akan kompetansesenter!


Skrevet av: Kristian Svendsen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Jobbet mange år i bedriftshelsetjeneste.