Med dette spørsmålet har du bidratt til ubevisst drikkepress | Akan.no

Med dette spørsmålet har du bidratt til ubevisst drikkepress

Har du noen gang spurt en kollega «hvorfor drikker du ikke?», eller selv fått spørsmålet på en jobbfest? Du er ikke alene!

Jobbfester skal være gøy, inkluderende, bygge fellesskap og styrke samhold. Alkohol er ofte en naturlig og forventet ingrediens på fester og sosiale arrangementer med jobben, og de fleste opplever det som noe positivt.

Likevel sier over 300.000 at de har droppet jobbfester på grunn av kollegers alkoholbruk, og enda flere sier de har opplevd drikkepress. I tillegg svarer 37 prosent at det er problematisk at kolleger drikker seg fulle på jobbfester. Dette kan vi gjøre noe med, så jobbfesten blir den positive og inkluderende opplevelsen den er ment å være.

Ubevisst drikkepress

Ingen ønsker å utøve drikkepress, men det er fort gjort å bidra uten å mene det. Vi har opplevd det alle sammen, enten spurt noen eller fått spørsmålet selv: “Hvorfor drikker du ikke? Er du gravid? Du kan jo ta én øl?” Kjenner du deg igjen? Du vil kanskje ikke kalle det direkte drikkepress, men i det du spør “drikker du ikke?”, skaper du en forventning om at alle skal drikke alkohol for å være en del av fellesskapet.

I det det oppstår et tydelig skille mellom “oss” og “dem” er det lett å føle seg utenfor. For det finnes mange årsaker til å ikke drikke alkohol, men uansett hva grunnen er – så er det en privatsak. Det skal man ikke trenge å forklare. I verste fall kan personen du spør føle at det ikke er noe vits å være med på festen når man ikke drikker. Kanskje kan man heller ta en runde med seg selv på hvorfor denne nysgjerrigheten oppstår? Hvis du kjenner deg igjen og kanskje har bidratt til drikkepress selv, kan du bestemme deg nå for ikke å spørre eller kommentere hvorfor de ikke drikker. På den måten kan du bidra til at alle føler seg inkludert.

Blir skuffet når kolleger ikke drikker

Har du blitt skuffet når kollegaen din sier nei takk til vin og ber om noe alkoholfritt? Har du kanskje til og med tenkt at det ødelegger stemningen? Som regel er det våre egne forventninger til festen som endres eller settes på spill. Enkelte synes til og med det er ukomfortabelt og nesten “truende” at noen skal være edru hele kvelden, fordi det betyr at de får med seg alt som skjer. Andre vil påstå at det bryter med forventningen om at vi skal være uansvarlige sammen, og at vi kan le av det når vi møtes på jobben igjen. Men hvorfor er det egentlig så viktig hva noen andre gjør?

Slike spørsmål og refleksjoner håper vi denne kampanjen kan bidra til å løfte på arbeidsplasser. Det kan åpne for diskusjoner om hvordan dere vil ha det når dere drikker sammen, slik at dere kan legge til rette for at alle skal føle seg inkludert og trygg på fester og andre sosiale anledninger med jobben.

Under finner du tips til hvordan du enkelt kan legge til rette for at jobbfesten er for alle.

Se filmene fra kampanjen


Skrevet av: Akan kompetansesenter