Mitt råd er å ha en liten beredskapsplan for deg selv | Akan.no

Mitt råd er å ha en liten beredskapsplan for deg selv

Vi har fått råd fra myndighetene om å ha et gitt antall liter vann tilgjengelig sammen med tørrvarer og batteriradio i tilfelle noe uforutsett skjer. Jeg har en ekstra ting du kan legge til på din liste.

 

Som vi vet, så er det så lett å tenke at du skulle ha gjort ting annerledes når du sitter med fasiten i hånd. Kanskje en god stund senere.

Heldigvis er vi slik innrettet at vi glemmer mye av det negative vi erfarer og går videre.

Det er imidlertid noen av valgene vi tar som kan få mer alvorlige konsekvenser enn andre, som gjør at vi kan «gå på en smell».

Folkehelseinstituttet oppgir i en rapport fra 2009 at omtrent halvparten av den voksne befolkningen vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Folkehelserapporten fra 2023 understøtter dette og skiller mellom “psykiske plager” og “psykiske lidelser”. At tilfeller av begge kan skyldes reaksjoner på valg man har gjort, er rimelig å anta.

I sum forteller det oss at det er noe normalitet i å ha det tøft i en periode.

 

Skriv ned din egen plan

Mitt råd til deg er å ha en liten beredskapsplan for deg selv i tilfelle ting ikke går i den retningen du ønsker.

Det kan høres voldsomt ut, men gitt at statistikken sier at det er noe normalitet i å ikke ha det helt bra i perioder, burde vi ikke forberede oss på det?

Beredskap handler om å være føre var. Tenke seg det utenkelige, eller i hvert fall ha tenkt over hva man gjør hvis livet blir litt mindre bra.

Dette kan gjøres enkelt. Bruk en halvtime på deg selv, og tenk over hva du gjør hvis det blir litt bratt. Tenk over hvem som er «dine» når du står i en mer eller mindre akutt situasjon eller negative tanker har fått utvikle seg over tid. Kanskje fordi man har gjort noen valg man ikke burde ha tatt eller uflaksen har rammet.

 

Vi gjentar det i det uendelige – av god grunn

Det aller viktigste rådet jeg kan gi deg, er å snakke med noen når du ikke har det helt bra. Og om du har mulighet, før problemet blir kjempestort. Det er alltid enklere å være to om noe. Å ha en å dele tanker med når fortvilelsen rår og angsten for hva som kan komme er gjennomgripende.

Vi i Akan kompetansesenter gjentar i det uendelige (og med god grunn!): «Ta samtalen – gjerne så tidlig som mulig». Utsagnet eller rådet gis som regel til en leder som er usikker på hvordan det egentlig står til med sin medarbeider.

Det går imidlertid an å snu litt på flisa.

Hvis du som person ser noen konturer av utfordringer og vanskeligheter hos deg selv, så si det til noen og bruk de rundt deg. De aller fleste har noen erfaringer og egenskaper som gjør at de kan være utmerkede samtalepartnere når du er i grenseland til vanskeligheter.

 

Kaffekopp eller rusletur

Som rådgiver i Akan ser jeg ofte at det er nærmest helt uforskyldte hendelser eller valg som etter noe tid gjør at livet står i fare for å rakne.

Det er dette vi ønsker å unngå ved at vi bruker vår egen lille beredskapsplan når livet butter imot.

Ring han kompisen, snakk med kollegaen, lederen din eller stikk innom naboen hvis du tenker du er på feil spor. Si hva som bekymrer deg ved deg selv. Det er god medisin å ta praten over en kaffekopp, eller invitere til en rusletur.

Å løfte sikkerhetsventilen sammen med en «likemann» som en kollega eller venn, er kanskje enklere enn du tror og kan gi umiddelbar effekt. Det kan også bidra til at du tar lurere og mer velfunderte valg i fortsettelsen.

 

En fysisk og psykisk skulder å lene deg mot

De aller fleste vil møte deg med respekt og forståelse hvis du tar initiativ til en prat. Kanskje du innledningsvis blir møtt med et forsøk på fleip, men de aller fleste forstår raskt at det er tid for litt alvor.

At du trenger en skulder å lene deg mot, ikke bare fysisk, men at du ønsker respons i form av ord, kanskje et råd eller litt praktisk hjelp. Jeg lover deg at en liten prat er til god hjelp, og neste gang er det kanskje din støttespiller som trenger noen ord.

Vi har fått råd fra beredskapsmyndighetene om å ha et gitt antall liter vann tilgjengelig sammen med tørrvarer og batteriradio i tilfelle noe uforutsett skjer. Så kan du selv legge til et par linjer på din egen beredskapsplan om hva du gjør når livet blir et par nummer for stort.

Forfatteren Ingvar Ambjørnsen kan trøste oss med følgende sitat fra «Elling»: «Alt går over. Eller mer presist: Alt går over i noe annet». Vi tror at Elling tenker på at det går over til å bli noe bedre!

 

  • Les også:

«Kaster du bort bongen på en brus?» 

 

Fra gulpeklut til spybøtte med våryre tenåringer og bekymrede foreldre


Skrevet av: Kristian Svendsen

Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter. Jobbet mange år i bedriftshelsetjeneste.