Juletiden er en tid som for de fleste er forbundet med hygge, men den rommer også dem som gruer seg. Noen må på jobb i julen, men tenker mest på de hjemme. Andre skal hjem, men skulle aller helst ønske at de kunne gå på jobb som vanlig.
Der de fleste av oss gleder oss til noen fridager med familie og venner, er det for andre den vanskeligste tiden på året.
Som en pårørende fortalte meg på veiledningstelefonen for noen år siden; «Min adventskalender teller ned til dagene jeg gruer meg mest til. Dagene samfunnet tvinger meg til å tilbringe tid med min mor som drikker seg fra sans og samling og ødelegger jula for alle. For det er liksom regelen det, at i julen må vi være med familien».
Om ikke et direkte sitat, så var det essensen av det han fortalte. Han skulle bare ønske han kunne avlyse julen og gå på jobb.
For noen betyr juleferien et brudd på arbeidshverdagen som har bidratt til at de har hatt kontroll på sitt alkoholinntak. De skal inn i familiære omgivelser der eksponeringen for alkohol er større. Eller de har valgt å tilbringe tiden alene, i frykt for et tilbakefall.
Andre som må jobbe i julen skulle gjerne vært hjemme. Pårørende som bekymrer seg for barna som skal tilbringe julaften med besteforeldre som smaker litt for mye på juleakevitten. Eller moren som helst skulle vært hjemme i tilfelle sønnen for en gang skyld kommer hjem til jul, istedenfor å være ute og ruse seg.
Opplever du at kollegaen din ikke har det helt ok er det lov å ta en prat. Vi kan møte åpenhet med raushet og forståelse. Samtidig skal vi ha respekt for at enkelte ikke ønsker å snakke om det. For noen er det å jobbe i julen fristedet som gir en pause fra bekymringer.
Det koster lite å bry seg, men kan bety mye.
Vår veiledningstjeneste holder stengt 24. desember til 1. januar 2025, men har du behov for å snakke med noen finnes det andre steder du kan ta kontakt med følgende: