Når vi har det bra, er det lett å glemme hva som kan skje | Akan.no

Når vi har det bra, er det lett å glemme hva som kan skje

Det er i fredstid vi aktivt må sette av tid og ressurser til å ruste oss for det som kan skje.

 

17. mai nærmer seg. Norges nasjonaldag skal markeres, og vi skal feire og stolt heise flagget i rødt, hvitt og blått. Barn, bunader, pentøy, sløyfer, russekort, pølser og is. Jeg kjenner oppriktig glede over friheten vi har, og landet vi bor i. Etter to år med digitale varianter av feiring, skal gatene fylles med korpsmusikk og barnetog, og kongefamilien kan igjen vinke til folket fra slottsbalkongen.

Endelig kan vi samles, noe vi etter lang tid med nedstenging og pandemi ikke lenger tar som en selvfølge. Krigen i Ukraina og trusselen fra øst viser med all sin grusomhet at fred og frihet ikke kan tas for gitt. Hva lærer vi? At det utenkelige kan skje. At vi må jobbe for å hindre at det skjer, og planlegge for at vi best kan håndtere det når det skjer. Men når vi har det bra, er det lett å glemme.

 

Jobbe i fredstid

Sånn er det med arbeidsmiljøet også. Når vi har det bra, er det lett å glemme det forebyggende arbeidet. På tross av at vi vet at uforutsette situasjoner oppstår. Det er i fredstid vi aktivt må sette av tid og ressurser til planlegging, opplæring og trening i hvordan håndtere det som kan skje. For hva hvis? Vi vil jo gjerne ha det bra, men det krever en innsats.

I Akan-arbeidet må vi alltid minne om hva som kan skje. Som en del av arbeidsmiljøarbeidet, jobber vi med å synliggjøre problemstillinger som naturlig følger med bruk av rusmidler, medikamenter, spill og doping. Vi har kunnskap og erfaring som tilsier at bruken har positive og negative sider, og at økt bevissthet rundt bruk bidrar positivt for felleskapet og hver og en. Noen praktiske tiltak gjennom året bidrar positivt for virksomheten. Tiltak som reduserer risiko for fravær, ineffektivitet, skader og negativt omdømme. Aktiviteter som i sum bidrar til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø.

Men som en god HR-medarbeider sa: «Det kommer ikke av seg sjæl». Implementering av en retningsgivende policy, samtaler og oppfølging ved bekymring og ivaretakelse av ansatte med utfordringer krever en innsats, men det koster dyrt å la være.

 

Bobler og sekkeløp

17. mai er barnas dag. Forventningsfulle små som gleder seg og lenge har planlagt aktiviteter både i barnehagen og på skolen. Et mangfold av barn, unge, eldre og ulike nasjonaliteter ser frem til å feire dagen sammen. Lunsjen med bobler i glasset er både hyggelig og gøy, men kan være en dårlig kombo med sekkeløp og ballkast på boks. Det er ingen selvfølge at alle får en god opplevelse, og vi kan ikke ta for gitt en fredelig feiring. Så vi må bry oss og ta vare på hverandre i god Akan-ånd! Jeg gleder meg! Hipp, hipp hurra, og gratulerer med dagen når den kommer!


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.