Podkasten #TaPraten | Akan.no

Podkasten #TaPraten

Hvordan går du egentlig frem hvis du tror at en kollega drikker, spiller for mye, eller når noe rett og slett ikke stemmer? I  podkasten #TaPraten tar vi opp temaer som av mange oppleves utfordrende å snakke om og hvordan du går frem for å gjøre noe med det. 

Lytt til episodene:

 

#10 Ekstase og rusbegavelse

I 2019 ga Martin Svedman ut diktsamlingen «Når jeg drikker», en bok som har mottatt strålende kritikker. Hovedpersonen i denne boken har en slags rusbegavelse, og opplever en ekstase over å drikke. Men så funker det ikke på samme måte lenger. Forfatteren selv har også en egen historie knyttet til nettopp alkohol.

Denne episoden er en samtale mellom Martin Svedman, forfatter, og Pål Henrik Kristiansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter, om alkohol, språk, fiksjon og virkelighet.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

#9 Med kropp og prestasjoner på CV-en

«En grense ble krysset da jeg begynte å sette sprøyter på meg selv», forteller «Martin». Steroider ble en rask løsning til bedre prestasjoner og kropp. På hjemmebane, og på jobb, begynte imidlertid bruken av steroider å få store konsekvenser. Riktig hjelp ble helt avgjørende for «Martin».

En ny podkast-episode er nå tilgjengelig der du lytter til podkast. Med i studio (over zoom) i denne episoden er Christine Wisløff, prosjektleder i Steroideprosjektet, «Martin» og Ine Weum, seniorrådgiver i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

#8. To + To + To = Tretti

En situasjon i privatlivet endret alt for sykepleieren Merete. Det begynte med en resept på smertestillende, men forbruket økte etter hvert til 30 pinex forte om dagen. Etter en stund ble det også oppdaget svinn på medikamentrommet. Hør den sterke historien om hva som skjedde da.

Med i denne episoden er Merete Fjellaksel, sykepleier, Fred Rune Rahm, seniorrådgiver i KoRus-Sør og Hasle Løchen, seniorrådgiver i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

#7. Det handler om å bry seg

Sosial bærekraft handler om å bry seg om hverandre som kollegaer og om samfunnet. At mange står utenfor arbeid er en trussel for velferden. I denne episoden snakker vi blant annet om hvordan hindre at flere faller ut av arbeidslivet og hvordan trivsel på jobb smitter over på kundene man betjener og kulturen i egen virksomhet.

Med i studio er Nikolai Utheim, administrerende direktør i Coor Norge, Ingeborg Malterud, spesialrådgiver i NHO arbeid og inkludering og Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

#6. Du må kjenne folka dine

Den ene selger overnattinger, vin og sprit. Den andre selger spill. Den tredje selger kunnskap om hvordan forebygge problemer knyttet til rus og spill. I denne episoden snakker tre erfarne ledere, fra tre vidt forskjellige virksomheter, om hvordan de leder.

Med i studio er Laila Aarstrand, hotelldirektør på Støtvig Hotel, Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping og Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

#5. Ingen gir bort en vinflaske for å være kjip

Alkohol brukes ofte som belønning og det er lett å sette på bordet eller gi som gave når noe skal feires. Men hva skjer når du velger bort alkoholen og mennesker rundt ønsker å vite hvorfor? I denne episoden er temaet unge i arbeidslivet, drikkekultur og personlige valg.

Med i studio er Martine Halvorsen, influencer, Christian Stray-Jansen, gründer og daglig leder i Leske.no, og Stian Fjerdingen, rådgiver i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

#4. Samtaler som ikke står i læreboken

Hva hindrer ledere i å ta utfordrende samtaler? Hva gjør du dersom uakseptabel atferd er blitt til akseptabel atferd? I denne episoden handler samtalen om HR og ledelse, hvor vi snakker om ulike utfordringer og muligheter.

Med i studio er Elin Ørjasæter, dosent ved Høyskolen Kristiania, samt forfatter og foredragsholder, Even Bolstad, daglig leder i HR Norge og Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

#3. Med kroppen som forsøkslaboratorium

Når vi snakker om doping, så handler ikke dette kun om idrettsutøvere. Utenfor organisert idrett, er det ulike grunner til at folk bruker doping. Både unge og godt voksne mennesker bruker doping for å få mer energi, brenne fett og prestere bedre på trening og i arbeidslivet. I tillegg ønsker mange å se bedre ut eller rett og slett rette litt på utseendet sitt. Baksiden av dette er imidlertid at doping kan medføre en rekke fysiske, psykiske og sosiale konsekvenser.

Med i studio i denne episoden er Morten Heierdal, rådgiver i Antidoping Norge og Stian Fjerdingen, rådgiver i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

#2. Raske penger eller rask ruin?

Hvordan er det mulig at folk kommer i ubeskrivelig uføre, mister relasjoner og noen ganger lysten på å leve grunn av pengespillproblemer?

De fleste som har et pengespillproblem er i jobb og derfor er dette også en utfordring for arbeidslivet.
I denne episoden hører du en samtale mellom Fredrick Haugen, tidligere pengespillavhengig, Magnus Eidem, spesialrådgiver i Korus-Øst og Jarle Wangen, satsingsansvarlig for spillproblematikk i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

#1.Vi kan drikke, men vi kan ikke snakke om det

For Nina og Gunn-Helen ble alkoholen det viktigste i livet – begge gjorde det de kunne for å skjule problemene for omgivelsene. Nina fikk hjelp på jobben, Gunn-Helen skulle ønske hun fikk det og Camilla snakker om hva arbeidslivet kan gjøre med saken.

Alkohol er et sosialt smøremiddel som gjør det lettere å snakke sammen, men likevel oppleves av mange som vanskelig å snakke om. Alkoholen er også en del av ritualet i svært mange sosiale sammenhenger og det forventes at de fleste av oss mestrer det. Når du derimot ikke takler alkohol, blir dette samtidige symbolet på at du ikke lenger mestrer livet.

Med i studio denne episoden av podkasten #TaPraten er Gunn-Helen Øye, sosialantropolog, Nina Ellioth Kvamsdahl, foredragsholder og Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan kompetansesenter.

#TaPraten er laget i samarbeid med Shaw Media.

 

Abonnér og lytt til podkasten #TaPraten via:

1. Apple Podcasts
2. Spotify
3. Overcast