Rekk opp hånden om du har vært utsatt for seksuell trakassering | Akan.no

Rekk opp hånden om du har vært utsatt for seksuell trakassering

En bilrute med regndråper og teksten: Don't touch.

Gjorde du det? Om du ikke rakk opp hånda nå, så er det kanskje fordi du tenker «seksuell trakassering- det høres altfor grovt ut! Nei, det har jeg ikke opplev. Det jeg har opplevd er jo ikke verre enn det andre opplever. Og det kan man jo ikke gjøre noe med!».

 

Rekk opp hånda du som har seksuelt trakassert noen! 

Vedder på at ingen rekker opp hånda her. For du har jo ikke gjort noe så stygt. Du har bare fulgt dine lyster! Fått en person til å kjenne på at du synes hun/han/hen er attraktiv.  

Du har vært på sommerfest med kollegaene dine. Dere har jobbet hardt. Solen skinner. Noen serverer dere øl, vin og cocktails. Det er latter og glede. At du holder fast personen som serverer deg, fordi du vil ha en klem, eller drar personen ned på fanget ditt er jo ikke seksuell trakassering. Du synes personen er fin og tar, fordi du kan. Alle synes det er morsomt. Alle ler jo. 

Hva om det var barnebarnet ditt? 

Nå, tenk på dette: Barnet ditt, eller barnebarnet ditt, din øyesten og ditt hjerte, jobber i serveringsbransjen. En dag forteller hen: 

«På jobben i går, var det en person som var minst like gammel som deg, som dro meg ned på fanget sitt. Tok meg på rompa. Nektet å la meg gå før jeg ga en klem. Jeg ble kysset på. Et vått ekkelt kyss. Alle lo. Ingen sa ifra at det ikke var greit. Ingen beskyttet meg. Og slik er det for meg hver dag på jobben!»  

Hva følte du nå? Tenkte du at han som dro, din person ned på fanget, bare hadde det gøy? Bare ville ha en klem og at personen din er lettkrenka? Jeg vedder på at du følte på en vemmelse, et sinne og maktesløshet over at din person blir utsatt for slike ekle ting på jobben. 

 

Alt for kunden 

Det er akkurat dette våre unge opplever i servicebransjen. De blir tatt på. Tafset på. Blir holdt fast til de gir minst en klem. De blir seksuelt trakassert dag ut og dag inn. Noen sesonger verre enn andre. 

De er på jobb, mens vi andre har fri og koser oss. De setter på seg et tappert smil. Noen ganger er det så ille at de må gå bak bygget og gråte litt, men returnerer med vår bestilling, og serverer med et smil. Fordi vi er kunden. De har ingen å si fra til og ingen som beskytter dem. Det eneste de kan gjøre er å advare hverandre og prøve å beskytte hverandre så godt de kan.  

Hva om vi alle hadde tenkt at den personen som serverer oss, gir oss service, kunne vært barnet vårt, barnebarnet vårt? En fra vennegjengen til barnet vårt? De er på jobb, selv om vi har fri og er ute og koser oss. Kanskje de kunne hatt en superfin kveld på jobben de også?

Portrett av Onur Johansen
Tekst: Hva er seksuell trakassering? Seksuell trakassering er enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal.

Det skjer over alt 

Seksuell trakassering rammer mest de som er i servicebransjen. Men det stopper ikke der. Du kan oppleve det hvor som helst. På kontoret, i fabrikken, på legekontoret, lærerværelset, hos tannlegen, frisørsalongen. Ja rett og slett der mennesker møtes. Seksuell trakassering gjør mennesker syke og sender de ut i langtidssykemelding. 

Du kan få tilsendt dick pics uten at du har bedt om det. Du kan motta meldinger som får kvalmen til å velte i deg. Du kan bli tatt på rompa når du står. Du kan bli strøket oppover låret, under bordet når du sitter. Det spiller ingen rolle om du er ung, gammel, kvinne, mann, ikke-binær. Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra og hva slags seksuell legning du har. Uansett er det ikke greit! Uansett skal du ikke akseptere det. Det er du som bestemmer hvor dine grenser går.

 

Snakk med noen

Har du opplevd og opplever seksuell trakassering i en jobbsituasjon, håper jeg at du har noen du kan melde fra til. For jo, man kan og skal gjøre noe med det! Snakk med din leder. Eller den tillitsvalgte, verneombud. Fortell en kollega du stoler på. Fortell legen din.  

Og ikke minst: vi kan alle si stopp! 

Hvis du opplever trakassering, skriv dagbok om du kan. Ta vare på bevis, slett ikke bilder og meldinger. Lag gjerne en tabell for å systematisere det:  

  • Beskriv hendelsen 
  • Dato/tidspunkt 
  • Tidspunkt 
  • Hvilke bevis/vitner  

 

Rekk opp hånden om du har vært utsatt for seksuell trakassering!

 

Rakk du opp hånda nå? 

Du som ikke rakk opp hånda; er du del av heiagjengen som oppmuntrer den som seksuell trakasserer ved å le av det personen gjør, i stedet for å si stopp? 

Og er det noen nå som tenker: «Det er jo ikke lov til å gjøre noen ting lenger!». Ta det med ro, du kan fortsatt gjøre masse.  

Bare syng på sangen om Kardemomme-loven:

Man skal ikke plage andre 

Man skal være grei og snill 

Og for øvrig kan man gjøre hva man vil…. 

… Så lenge den du gjør det mot, også ønsker å motta dine klemmer, din flørting og dine bilder! Lytt til personen som sier «Hit, men ikke lenger».  

 

Ønsker deg og dine et godt og trygt arbeidsmiljø og en fantastisk sommer. 

Logoen til fellesforbundet.

Onur Safak Johansen, Fellesforbundet.


Skrevet av: Onur Safak Johansen

Portrett av Onur Johansen

Onur Safak Johansen gjesteblogger hos Akan kompetansesenter. Hun er til daglig faglig sekretær i organisasjonsavdelingen i Fellesforbundet. Hun holder foredrag og er særlig engasjert i temaet seksuell trakassering.