Skal sommerfesten avholdes over Teams også nå da? | Akan.no

Skal sommerfesten avholdes over Teams også nå da?

Feste alene

Sommeren er på vei, varmegradene kryper oppover på termometeret og luften dufter av blomster. Det kjipe er at korona fortsatt er i vinden også. Det legger en demper på mange festligheter – og betyr vel at det spøker for den årlige sommerfesten?

I løpet av den siste tiden må jeg si jeg er imponert over evnen til å tenke nytt. Spesielt når det gjelder digitale muligheter. Vanlige møter er ikke veldig innovativt, men jeg har vært med på en digital generalforsamling i borettslaget og gjort improvisert teater gjennom zoom. Begge har fungert rimelig godt. De fleste av oss har hatt en digital læringskurve som har vært stupbratt. Men når det kommer til fest? Digitalt? Jeg må si jeg er hakket mer skeptisk til digital smalltalk, kubb, kortspill og en halvliter – bedre kjent som den kommende sommerfesten over Teams?

Til de som har sittet i digitale møter og lignende den siste tiden, dere har kanskje merket at det fungerer ganske bra fordi man har en møteplan? Nettopp, møtene er mer effektive fordi vi ikke bruker like mye tid på den uformelle «kaffepraten».  Vi kan like det eller ikke, men det fungerer på tidsbruken.

Det blir interessant å se om noen velger å gjennomføre sommerfesten digitalt over Skype, Zoom, eller Teams. Vi har jo en god stund nå hatt muligheten til å streame konserter live i stua, så hvorfor ikke sommerfesten? Er det mulig å feste i joggebuksa?

Nylig så jeg et innslag på NRK som handlet om hvordan mange universiteter flytter de sosiale sammenkomstene til nettet. En av dem var Høyskolen Kristiania som nå lager en digital sommerfest der innholdet er musikk, quiz og kahoot. De som arrangerte festen pyntet til og med lokalet for å lage den rette stemningen. Formålet er å skape sosiale arenaer når man ikke kan møtes fysisk. Så da forsøker jeg, som med så mye annet i de siste månedene, å tenke nytt; dette innholdet har et potensiale for å lykkes med morsomme aktiviteter folk kjenner til fra før. Tror jeg…

NRK hadde også for en tid tilbake en liste med 10 ting vi aldri trodde vi kom til å gjøre. Som å hilse med foten og hamstre doruller.  Jeg har som sikkert hele Norges befolkning, vasket hendene mine så mange ganger om dagen at jeg har mistet tellinga.

Vi har lest om drive-in konserter og gudstjenester. Og halve Norge ble tatt på senga da de ikke fikk dra på hytta. Akkurat der var jeg ikke med i klagekoret for jeg har ikke hytte, Jeg slapp også frustrasjonen over kombinasjonen av hjemmekontor, hjemmebarnehage og hjemmeskole. Halve nabolaget mitt klappet: For legene, sykepleierne, butikkmedarbeiderne, renholderne og alle de andre som hjelper oss.

Så plutselig tok vi fredagspilsen på nettet. Kolleger rigger seg til foran hver sin skjerm, i hver sin leilighet. Skål! For når sosialt samvær ikke kan være fysisk, kan det langt på vei løses digitalt. På Skype, FaceTime, Google hangout, Teams, Zoom eller hva nå alle disse video-løsningene heter.

Vanligvis er mai og juni de månedene sommerfestene avvikles. Det skorter ikke på muligheter og kreativitet, hverken privat eller i jobbsammenheng.  Man kan ha sommerfest på en båt, på en strand, eller fylle den med aktiviteter, mat og god drikke. Teambuilding og samhold er viktig, men også det å kunne omgås med kollegaer i en annen kontekst enn vanlig. Det pleier å være noe vi ser fram til.

I fjor på disse tider var det 11 prosent av norske arbeidstakere som sa de ikke går på sosiale arrangementer med jobben på grunn av for mye alkohol og at de føler seg sosialt ekskludert ifølge en undersøkelse fra Folkehelse instituttet (FHI). Like mange forteller at de opplever drikkepress.

Men det var i fjor. Kanskje blir den digitale sommerfesten eksempelet på festen der absolutt alle følte seg inkludert. For her er løsningene mange: Dersom du opplever at det blir for mye alkoholfokus, kan du rett og slett gjøre noe med innstillingene når det gjelder hvilke personer du ser på skjermen. Eller hvis du opplever at noen absolutt skal drive med drikkepress, kan du enkelt «mute» møtedeltagere. Disse knappene hadde vært nyttige på fester der vi fysisk er til stede også. Men det å mute eller ignorere løser ikke problemet på sikt.

Det finnes et alternativ som fungerer like godt som eksemplene over; dere kan snakke sammen. Gjerne før festen. Det er faktisk for dumt at mange velger vekk sommerfestene og føler seg ekskluderte fra fester, spesielt når poenget med fester er å bli en mer sammensveiset gjeng på jobb.

Og særlig nå, for om det ikke blir sommerfest med jobben i år, så blir det garantert en tilbake-på-jobben-fest når situasjonen på et eller annet tidspunkt er tilbake til normalen. For når alt kommer til alt, er det lite som slår å se hverandre på ekte, også når det kommer til fest.


Skrevet av: Pål Henrik Kristiansen

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter. M.A i kommunikasjon, med spesialisering i retorikk og public relations. Erfaring fra undervisning på universitetsnivå i USA og Norge.