Small-talk – medaljens bakside på sommerfesten? | Akan.no

Small-talk – medaljens bakside på sommerfesten?

Folk sitter rundt et bord og snakker, spiser og drikker.

Vi er i den deilige tiden hvor temperaturen stiger, sola skinner og kalenderen fylles opp av sommeravslutninger og fester. Mange gleder seg og ser fram mot en kveld i hyggelig selskap med gode kollegaer, bransjefolk og kunder, mens andre blir konfrontert med sin store frykt: mingling og small-talk. Men er det virkelig så vanskelig? Vi tok en prat med forfatter, skuespiller, kommunikasjonsrådgiver, og ekspert på small-talk Hanne Lindbæk. 

Portrett av Hanne Lindbæk foran blå bakgrunn. Foto: CF Wesenberg

Det er en kjent sak at nordmenn er sjenerte når det gjelder fremmede og blir sett på som litt klønete når det gjelder small-talk. 

– Vi sliter litt med å finne formen og vi er ikke så glade i det overfladiske, som small-talk ofte er, sier, Hanne Lindbæk. 

Nordmenn er verken spesielt glad i å småpludre eller ha de dype samtalene.

– Vi vil ha det som er ekte, det skal ikke være tilgjort eller fake. Vi er liksom nedpå grunnfjellet, vi nordmenn, forteller Hanne, som selv elsker small-talk.

 

Frykten for utenforskap 

Men hvorfor synes vi det er så vanskelig å gå inn i et rom og prate med mennesker vi ikke kjenner? 

– Fordi det handler om tilhørighet. Blir du ikke en del av samtale, så havner du utenfor. Derfor blir vi nervøse og veldig selvopptatt. Dypt inne i oss og langt tilbake i tid betydde jo det at flokken vendte seg mot deg, da var du i en livsfarlig situasjon. 

Går du inn i situasjonen med et negativt tankesett reflekteres også dette i hele vår væremåte. 

– Går du inn i et rom og tydelig kommuniserer med kroppsspråket at du er ubekvem, at dette verken liker eller ønsker du å gjøre, så kan du heller ikke forvente at noen tar kontakt og du blir aldri festens midtpunkt. 

Men hva kan vi gjøre?  

Sannsynligheten er stor for at det er flere enn deg som kjenner på de samme følelsene, men flytter du fokuset fra deg selv og blir mer opptatt av de andre i rommet, så senker du skuldrene og klarer å åpne opp. På den måten inviterer du folk til å ta kontakt.

 

Work the room 

– Jeg opplever at vi nordmenn er på vei til å endre oss litt. Vi har blitt flinkere til å mingle, til å «work the room». Vi forflytter oss rundt og blir ikke stående på et sted, forteller Hanne.  

Det er nettopp denne minglingen som legger til rette for small-talk. Det gir en fleksibilitet og en frihet, sammenlignet med et middagsselskap med faste plasser.  

Når vi tar kontakt med andre kan det også være smart å tenke litt på hvordan vi står i forhold til hverandre.

– I stedet for å stille seg nært og rett i front av samtalepartneren som du ser rett i øynene, som kan føles litt invaderende, så anbefaler jeg at man står på skrå, som i en åpen vinkel. Det er mer behagelig for de du prater med. Du står vendt ut mot forsamlingen, som også åpner for å slippe flere inn i samtalen. 

Minglingen gjør at du sannsynligvis på et tidspunkt blir stående alene, og da er jo ikke det er ikke så farlig. Benytt den anledning til å ta en liten titt på mobilen, trekk pusten, observer og spis litt mer fingermat. 

Aksepterer vi formatet kan man så absolutt ha det moro med small-talk. 

– Sammenlignet med en lineær samtale på kontoret, er small-talk i sosiale settinger sirkulært. Det handler om balansen. Man kan jo si at det handler om å sende gode baller til hverandre. Vær til stede her og nå, du må både lytte og fortelle, og hold budskapet enkelt. Det er jo også derfor nordmenn elsker å snakke om været, ler Hanne og fortsetter, – snakk om maten, eller underholdningen, spør hvilken avdeling den andre jobber i. De dypere samtalene kommer gjerne av seg selv, etter hvert. 

 

Ubehagelig komiker 

Men hva gjør du dersom du blir stående med en person, som raskt drar samtalen inn på et tema du ikke ønsker å snakke om? 

– Det er lov å skifte tema, du kan også gå tilbake til noe som ble sagt tidligere i samtalen, eller bringe inn et nytt tema. Når det er sagt så må vi noen ganger rett og slett gå fra en samtale for å ivareta egen integritet. Det er fult ut mulig å gjøre det uten å brenne broer. Si at du må ta en telefon eller at du ser noen andre i rommet du må prate litt med. 

Da kommer jo minglingens fleksibilitet virkelig til sin rett. 

– Ja, og står du i en samtale og det indikeres at man ønsker å gå videre, så la samtalepartneren gå, ikke hold igjen eller følg med videre. 

Hva hvis du møter komikeren, med innøvde fraser og som ler høyt av egne vitser? 

– Mitt tips er å ikke planlegg morsomheter! Igjen handler det om der og da, ta morsomhetene når de kommer i øyeblikket. Og så er det jo ikke alt man trenger å fortelle. Skal du ty til litt humor er selvironi ofte et godt grep for å bli kjent med folk. Da åpner man seg selv og blir litt sårbar, samtidig trygger motparten og inviterer til å gjøre det samme. 

– Du trenger heller ikke forsøke være så spesiell. Du trenger ikke gå inn i en samtale med å imponere. Det er ofte helt fint om du klarer å være helt normal. 

Hvordan er det med introverte og small-talk?

– Vær normal, lytt godt og vær involvert i den samtalen du er i.

 

Et lederverktøy 

Det vil alltid være noen som er festens midtpunkt, de mest populære, som aldri står alene. Det kan være en kjendis, eller rett og slett avdelingens leder eller toppsjefen. 

– For lederen er small-talk et viktig verktøy, som man må sørge for å bruke. Det gir nemlig mulighet for å sjekke inn med ansatte og gi ganske mange en følelse av å bli sett. Evner man å dele på oppmerksomheten sin, så bidrar det til at en leder både oppleves elskverdig og ydmyk. Brukes small-talk som det nyttige verktøyet det er, har du en fordel når gode relasjoner skal bygges.

 

Med eller uten promille 

Vi hører ofte at man drikker seg til mot. Men stemmer det at vi blir bedre på small-talk, parallelt med at promillen stiger?

– At alkohol bidrar til en slag forløsning, og at et glass eller to bidrar til mindre flauhet og stivhet kan vi vel trygt si. Men vi blir helt klart dårligere lyttere under påvirkning av alkohol, og som tidligere nevnt er det jo her og nå og balansen mellom å snakke og lytte som er viktig. Vi må være oppmerksomme på hvor vi knekker kurven og den gode effekten av alkoholen forsvinner. For mye alkohol bidrar jo til at dømmekraften blir dårligere. 

Det handler om å skape en god sinnsstemning hos seg selv, på andre måter enn med alkohol. 

– Selv hører jeg gjerne på god og fengende musikk, favorittlåten som gir den gode stemningen. Hva med å se en YouTube-snutt med en god standup-komiker for en god latter, eller møte gode venner først, og prate deg opp i god stemning, er forslag fra Hanne. 

 

Tre gode tips til deg som skal mingle og small-talk’e på sommerfesten: 

  1. Sett deg selv i en god sinnsstemning i forkant, det må se ut som om du liker deg i situasjonen.
  2. Tenk at du kommer med et tilbud til de som er til stede, flytt oppmerksomheten fra deg selv og vær mer opptatt av de andre.
  3. Ikke tenk at du er alene, ta ansvar og inkluder – da er ingen alene på festen.

Skrevet av: Cathrine Kanck-Vårdal

Senior kommunikasjonsrådgiver ved Akan kompetansesenter.