Sommerferien er over for denne gang… | Akan.no

Sommerferien er over for denne gang…

Godt i gang med jobb igjen er det bare å konstatere at ferietid har lett for å medføre noe annerledes alkoholvaner enn det en har resten av året. Og fint vær med sene middager ute i friluft kan man også konstatere har en innvirkning på hvor mye som konsumeres. Avisene i sommer har som vanlig hatt en dose med Tell alkoholenheter!, og vi fikk også se at avhengighetsproblematikk har noe å gjøre med hvilken personlighetstype man tilhører!

Uten at jeg synes jeg kommer med altfor store private bekjennelser må jeg bare innrømme at selv om jeg er Akan-rådgiver med en del års fartstid, så endres mine alkoholvaner også når det er ferie. Det ble faktisk mer regelen enn unntaket at det var vin til middag nesten hver dag! Man kan si mye om papp-vin men den betyr også at det går an å ta ett glass vin – eller kanskje to – uten at vi «likegodt skal dele det som er igjen i flaska». Det var vel VG som kom med det velkjente trafikklyset med alkoholenheter i sommer, og når jeg som dreven Akan-mann begynte å regne etter, så jeg så vidt det gule lyset der faktisk. Det var for meg noe til ettertanke. Hvor greit er det med gult lys? Er gult lys et problem? Må jeg redusere? Skal jeg ha dårlig samvittighet?

Ferien varer jo ikke evig, og plutselig er det jobb igjen. Tilbake til gamle vaner med middag klokken fem og ikke klokken åtte. Selvfølgelig vann på bordet og ikke vin. Og alt er som før. Ser ut som det er tidspunktet for når jeg spiser middag som er mest avgjørende for mitt alkoholforbruk.

Du som fortsatt leser denne bloggen har kanskje lurt på hvor jeg vil med dette. Du har nå lest i drøyt ett minutt og hørt noe om mine alkoholvaner. Har du kanskje også vært innom og tenkt på hvordan ditt eget alkoholforbruk var i sommer? Ble det sene middager på deg også?

Det er vel nettopp dette som er at av poengene ved forebygging – at jeg tenker over hvor jeg selv står – og hva jeg selv lar meg påvirke av. Nå skal det vel mer enn noen alkoholenheter i sommerferien til for å få problemer, men skal vi ha et folkehelseperspektiv på vår forebygging så er jo alkoholens påvirkning på alle kroppens celler noe å tenke på i enhver sammenheng. Og dette gjelder oss alle.

 

Så… Når den en gang kommer, neste sommer….


Skrevet av: Hans Ole Berg

Seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter.