Til ungdommen | Akan.no

Til ungdommen

Skrevet av Ingvild Tennfjord

Konfirmasjoner er stort sett alkoholfrie, og det skulle tatt seg ut om konfirmanten måtte ta til takke med daff brus den ene dagen de får all oppmerksomhet, skriver Ingvild Tennfjord som er A-magasinets faste vinanmelder. Denne teksten sto på trykk i A-magasinet 26. april 2019.

Innimellom, når katastrofetanker bygger seg opp, pleier jeg å berolige meg selv med forskningsrapportene fra Nova. Ungdommene som snart overtar stafettpinnen, går mindre på fylla. De trener mer. Snakker fint med sin far og mor. Stjeler mindre og unngår kvalm. Og ja, vi vet at denne medaljen også har en bakside, der prestasjonsjag og perfeksjonspress også skal med i ligningen. Men alt i alt må vi kunne si: Dette lover godt. Denne våren skal nye ungdommer ta steget over i den voksne verden. Er det ikke da en god idé at vi voksne plukker opp noen triks fra dem og velger alkoholfritt oftere? Da er du ikke bare med på å sette konfirmanten i sentrum. Du tar del i en stadig sterkere trend i Norge.

– Den økte interessen for alkoholfri drikke er svært synlig i salgstallene våre, sier Ann Kristin Bakkeng. Hun leder forretningsutvikling i Vinmonopolet og er den med mest kunnskap om hva som befinner seg i alkoholfri-hyllene.

Mye større utvalg

– Fra å være en marginal, ubetydelig kategori ser vi nå at alkoholfri drikke selger langt mer enn champagne, sier hun.

Går du inn i vedtektene, kan du lese at Vinmonopolet faktisk er pålagt å tilby et sortiment av alkoholfri festdrikk. Lenge betød det alkoholfri vin. Eller «vin», som jeg straks kategoriserer det som. Alkohol gir mer enn prosenter i drikke. Det gir også smak og fylde. Tar du ut alkoholen av gjæret druemost, forsvinner også mye av innholdet. Som regel erstattes det av sukker. Det blir som å ta fett ut av rømme. Som å fjerne marmoreringen fra biffen. For alle som har spist tørrstekt og magert svinekjøtt, er forskjellen åpenbar.

Derfor liker jeg å velge alkoholfrie smaker som ikke er et blekt substitutt for noe bedre. Prøv de smakene som er hva de utgir seg for å være. Heldigvis har vi tilgang til mye bra frukt i dette landet. Vårt kjølige klima gir for eksempel epler som er friske og krispe. Sånt er viktig når du plukker drikke til mat. Friskhet løfter fett i maten. Smaken av eple er så anvendelig at de alkoholfrie drikkene ofte blir solide allroundere. Trenger du enda et argument? Ta en kikk på prisen …

Positiv spiral
– Hva tror du er årsaken til oppsvinget av alkoholfrie drikker?
– Antagelig skyldes det en helsetrend. Det blir rett og slett flere anledninger der det er naturlig å velge bort alkoholen. I tillegg ser vi en del forskningsresultater på endret drikkemønster hos de unge. De kan oppleve fylla som harry. Når salget øker, våkner leverandørene våre. De er offensive og utvikler virkelig gode produkter. Da våkner pressen, de skriver om alkoholfri-trenden, som igjen får flere til å bli oppmerksomme på hva som finnes i hyllene, sier Bakkeng.

Har du en konfirmant i hus, har du nok å stri med. Stryking av skjorter og sortering av bordkort. Klare å fremsi en tale uten å bli for rørt. Samle familien rundt dette mennesket som snart skal vokse ut over seg selv. Heldigvis har du én ting krysset av listen.

Lykke til!


Skrevet av: Unni Grevstad

Kommunikasjonsleder i Akan kompetansesenter med over 30 års solid erfaring innen journalistikk og kommunikasjon. Sterkt samfunnsengasjement, har jobbet som journalist, spesialrådgiver og kommunikasjonsansvarlig i en rekke organisasjoner – og har fortsatt tro på at det er mulig å skape endring.