«Hei Camilla! I vår bedrift er vi opptatt av helsefremmende arbeidsmiljø. Mange av oss trener sammen i arbeidstiden. Arbeidsgiver sponser medlemskap på treningssenter og Birken på sykkel og ski er målet for flere. Men så har vi en del representasjonsmiddager hvor vi drikker alkohol sammen, for noen av oss blir det ganske ofte! Hva skjer med treningseffekten da?»
Ja hva skjer med kroppen dersom vi drikker alkohol rett etter en god treningsøkt? For det første er det viktig for restitusjonen å tilføre kroppen næring etter trening. Jo raskere kroppen får næring, jo raskere restitusjon. Væsketapet under trening må erstattes, hvis ikke blir kroppen slapp og hodepinen kommer. Alkohol er ikke et alternativ da. Alkohol i seg selv påvirker hormoner i kroppen som gjør at man skiller ut mer urin enn når man ikke drikker alkohol. Dette øker risikoen for dehydrering. Når vi har alkohol i kroppen vil første prioritet for kroppen være å skille ut alkohol, og jobber på spreng for å kvitte seg med alkoholens skadestoffer og forbrenner kun alkohol. Det betyr at nedbrytning av karbohydrater og fett blir satt på vent. Resultatet er at restitusjonsfasen forlenges og treningseffekten reduseres.
Men hva med trening dagen derpå da? Flere forhold spiller inn her. Matinntak og væskeinntak i løpet av kvelden før, samt eventuell mangel på søvn og hvile påvirker kroppen vår og prestasjonsevne. Kroppen vil fortsatt prioritere å forbrenne alkoholen. I tillegg til at redusert prestasjon, settes gjerne konsentrasjonen ned og kan føre til at vi trener feil, mindre fokus på teknikk og større risiko for skader. Sannsynligheten for redusert treningseffekt er tilstede.
Hva har dette med Akan å gjøre? Ikke annet enn at det kan være en aktuell og ny måte å jobbe forebyggende på, ved å bruke helseperspektivet, treningsbølgen og «bli-kvitt-ribbefett» måneden.
God trening!