Unge arbeidstakere vil ikke ha rølpete firmafester og fulle kollegaer | Akan.no

Unge arbeidstakere vil ikke ha rølpete firmafester og fulle kollegaer

Millenniumsgenerasjonen foretrekker alkoholfrie alternativer framfor alkohol i jobbrelaterte sammenhenger. De begrunner det heller ikke med at de kjører eller er gravide, de vil velge selv. Trenden er økende over hele Europa, ifølge Financial Times. De er ikke avholds, men «Sober Curious» – eller edru nysgjerrige om du vil. De har skrudd av alkohol-autopiloten.

Det skriver direktør i Akan Kompetansesenter Elisabeth Ege i et debattinnlegg i avisen Gjengangeren.

Forskning fra både inn- og utland, viser at unge arbeidstakere drikker langt mindre enn den eldre generasjonen. Mellom 1996 og 2018 gikk andelen av ungdom i Oslo som oppga å ha drukket seg fulle det siste året ned fra 42 prosent til 25 prosent. Unge menneskers alkoholforbruk faller kraftig i mange land, særlig i Vest-Europa og Nord-Amerika. Foreløpig har ikke forskerne funnet et entydig svar.

I første halvdel av 2019 gikk alkoholsalget hos Vinmonopolet ned, mens salget av alkoholfrie produkter gikk opp med 6,9 prosent. Forskerne tror på økt fokus på helse og velvære som årsak til trenden. Det er hipt å være sunn.

Kanskje er unge mennesker vanvittig lei bruken av alkohol blant fuktige foreldre og besteforeldre? De over femti har økt alkoholinntaket sitt betraktelig, sammenlignet med 20-30 år tilbake. Andelen unge med innvandrerbakgrunn (som selv er innvandrere eller er barn av to innvandrere) er også en del av svaret. Vi lever i et flerkulturelt samfunn, det påvirker også alkoholkulturen vår.

Lese hele innlegget

Foto: Trude Brænne Larssen


Skrevet av: Unni Grevstad

Kommunikasjonsleder i Akan kompetansesenter med over 30 års solid erfaring innen journalistikk og kommunikasjon. Sterkt samfunnsengasjement, har jobbet som journalist, spesialrådgiver og kommunikasjonsansvarlig i en rekke organisasjoner – og har fortsatt tro på at det er mulig å skape endring.