Unnskyld, men du har hånda di på rumpa mi | Akan.no

Unnskyld, men du har hånda di på rumpa mi

En hånd i masse farger

Noe av det jeg liker best med jobben min er at vi åpner rom for å snakke om ting veldig mange ikke liker å snakke om. Jo eldre jeg blir, jo tryggere blir jeg på å snakke om vanskelige temaer uten frykt, forsvar eller fornektelse.

Sånn har det ikke alltid vært. Jeg har flyktet fra mange vanskelige samtaler og følelser opp gjennom årene jeg og, som mange andre. Hjernen vår er programmert til å unngå fare, den vil helst vekk fra smerte og heller søke glede. Da er det ikke så rart at vi ikke liker å snakke om ting som kan være litt vanskelige, og ender med å utsette det eller unngå det helt.

Men ubehagelige ting forsvinner ikke selv om vi later som at de ikke er der.

 

Sommerfest-kampanje med bakrus

Dere som kjenner oss, husker kanskje at vi i november 2022 tapetserte alle T-banestasjonene i Oslo med humoristiske og til dels grove sitater sagt med en tenkt promille. I rulletrappa på Nasjonalteatret fikk du «Sleng den fine gutterumpa di over på sjefens fang» eller «Du holder deg godt for alderen. Skikkelig MILF!» midt i morratrynet. Hensikten var å harselere med hva folk tillater seg å si når de har drukket, for så å slippe unna med det, fordi de hadde drukket. Konteksten var å skape bevissthet om drikkekultur på jobbfester.

Vi fikk overveldende positiv oppmerksomhet, og tilbakemeldinger om gjenkjennelse haglet inn.

I mai ønsket vi å gjenbruke sitatene, men vi endret kontekst til seksuell trakassering, og plukket ut de sitatene som handler om uønsket seksuell oppmerksomhet. Jeg minner dere på at sitatene er hentet fra virkelige hendelser. Vi koblet sitatene opp mot fakta og ekte historier om seksuell trakassering. Dette plasserte vi inn i sommerfester med jobben, ettersom 7 % har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobbfester.

 

Pandoras eske

Nå skjedde noe interessant. De positive og konstruktive tilbakemeldingene vi fikk i forrige runde med promille-sitater, ble nå byttet ut med forsvar og bagatellisering. Noen har opplevd sitatene som så grove og ekle at de ikke lenger ønsker kontakt med oss. Men ja, virkeligheten er både grov og ekkel. Å bli fortalt at å ligge med kvinner over 40 er som å ligge med lik er ekkelt, ja! Men skal vi late som at det ikke har blitt sagt ved å ikke orke å se det eller snakke om det?

For meg ble det en øyeåpner at seksuell trakassering er så ubehagelig å snakke om at det vekker harme. Hvordan skal vi da komme videre og hindre at det skjer, og skape trygghet for at når det skjer, så tør de som opplever det å si fra?

Vi åpnet Pandoras eske og har bedt om det selv, jeg ser den. Vi er ingen offer her altså. Vi fikk 28 000 besøkende på nettsiden vår og er godt fornøyd med å ha adressert et viktig tema. Men sinne som kom fram, fornektelsen og forsvaret forteller meg at vi har en lang vei å gå når det gjelder åpenhet og forståelse om hva seksuell trakassering er, og hvor grensene går. For nei, en vennskapelig klem er ikke seksuell trakassering, og det er lov å hjelpe hverandre uten at det ligger noe bak. Jeg mistenker at vi klorte borti en skorpe som dekket til både gjenkjennelse og skam. Og som kjent er det lettere å gå i forsvar enn å endre atferd.

Hadde mannen jeg snakket med lagt hånda si på rumpa mi edru? Neppe. Hadde jeg vært redd for å konfrontere han da jeg var 20 år? Kanskje. Hadde jeg gruet meg til å treffe mannen på jobb på mandag, hvis han var kollegaen min? Garantert. For å oppleve uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben av en kollega eller leder er åpenbart mer alvorlig, enn av en tilfeldig person du ikke trenger å forholde deg til igjen.


Skrevet av: Camilla Bakkeng

Fag- og kommunikasjonsleder ved Akan kompetansesenter. Utdannet sosionom med engasjement for organisasjonsutvikling.