Du har kanskje som meg fått ei geit i julegave. Eller selv gitt bort en julegave med mening, i form av støtte til SOS barnebyer, pledd til flyktninger, bidrag til regnskogen og så videre. NSB har i år laget en julekalender med mening – med ett viktig Akan-budskap for hver dag i adventstiden.
Akan-utvalget i NSB hadde i år et ønske om å øke kunnskapen om Akan internt uten å moralisere. De fikk da den gode ideen om å lage en egen julekalender. Denne julekalenderen består av 24 A4-ark. Hvert av arkene har et bilde og informasjon til nytte for ledere og medarbeidere. F.eks. luke 14: På mailadressen xxxx kan du ta kontakt om du har spørsmål eller bekymringer knyttet til rus- og avhengighetsproblematikk – enten som kollega eller pårørende. Luke 10: Visste du at Akan har en egen side for de som vil sjekke ut om de kan ha et spillproblem. Prøv da vel! I andre luker sprer de informasjon om policy. Det er kun fantasien som setter grenser!
Kalenderen ble sendt fra Akan-utvalgets leder til distriktssjefene med kopi til Akan-kontaktene. Deretter hengt opp på oppholdsrom, personalrom, i heiser osv. Dette har gitt et enormt engasjement blant medarbeidere og ledere. Akan har blitt en snakkis i NSB. Enkelt og rimelig!
Trenger du andre tips for å få fart på Akan-arbeidet på din arbeidsplass er pulsmåler, dilemmaverktøy og dialogverkstedet nyttige steder å starte.
Pulsmåleren finner du på forsiden av akan.no ved å klikke deg inn på «test din virksomhet». Denne testen gir deg et godt innblikk i hvor skoen trykker når det gjelder Akan-arbeidet på din arbeidsplass.
Synes du på en annen side at det kan være litt utfordrende å snakke om temaer som rusmiddelbruk og spill er du ikke alene. Derfor har vi utviklet et verktøy som heter Dilemmaverktøy. Med hjelp av noen filmer, spørsmål til diskusjon og enkle råd, får du enkelt i gang en diskusjon og refleksjon som ikke er moraliserende. Til sist trekker jeg frem dialogverkstedet som gir deg muligheten til å snakke om virksomhetens reelle alkoholkultur målt opp mot ønsket kultur.
Samtlige av disse verktøyene brukes flittig der ute i arbeidslivet og mange opplever at de er til god hjelp når det gjelder å ufarliggjøre diskusjoner knyttet til rusmiddelbruk og spill.
Nå er det snart jul og det er mange som gleder seg til å finne ro og fred sammen med familien. Men det er også noen som gruer seg. Voksne og barn. Vi i Akan kompetansesenter ser at det gjøres mye godt Akan-arbeid ute på norske arbeidsplasser. Takk derfor til deg som er leder og som i løpet av året har tatt en samtale som har bidratt til en forskjell i medarbeiderens liv. Takk til deg som har hatt en rolle i Akan-arbeidet på din arbeidsplass. Vit at du bidrar til økt nærvær på arbeidsplassen, til å fremme kollegers livskvalitet og til at samfunnet sparer helse- og velferdsutgifter. For det er nettopp det Akan-arbeidet handler om.
Takk for innsatsen og gledelig jul!