Hæ?! Skal du ikke drikke? | Akan.no

Hæ?! Skal du ikke drikke?

Gradestokken viser etterlengtede varmegrader, uteserveringene er fulle av folk og ukene fram mot sommerferien telles ned. Samtidig ramler invitasjoner om sommerfester og avslutninger med kollegaer, kunder og samarbeidspartnere inn i kalenderen.

 

Sommerfesten skal være gøy, inkluderende, bygge fellesskap og styrke samhold. Alkohol er ofte en naturlig og forventet ingrediens på fester og sosiale arrangementer med jobben, og de fleste opplever det som noe positivt. 

Likevel sier over 300.000 at de har droppet jobbfester på grunn av kollegers alkoholbruk, og enda flere sier de har opplevd drikkepress. I tillegg svarer 37 prosent at det er problematisk at kolleger drikker seg fulle på jobbfester.  

Dette kan vi gjøre noe med, så årets sommerfest blir den positive og inkluderende opplevelsen den er ment å være!

 

Vi vil derfor dele tre enkle tips med festkomiteer og festdeltakere rundt om landets arbeidsplasser: 

  1. Server også et godt utvalg alkoholfri drikke. Mocktails, alkoholfri øl og bobler – det finnes mange alternativer og supplementer til mineralvann og eplemost for de som ønsker noe annet godt i glasset, som ikke gir promille.
  2. Ikke spør hva folk har i glasset eller hvorfor de ikke drikker alkohol. Det er en privatsak for mange. Fokuser på andre ting enn hva kollegaen din har i glasset.
  3. Hvis du opplever eller ser en ubehagelig hendelse på festen, si ifra til noen. Vær en god kollega og vær tilstede

Sammen lager vi en inkluderende og hyggelig jobbfest! 

 

«Tanker fra jobbfesten» 

I forbindelse med årets sommerfester løfter vi igjen fram kampanjen «Tanker fra jobbfesten», som består av tre korte filmsnutter.

Avsender av kampanjen er alle hovedorganisasjonene i norsk arbeidsliv, statens arbeidsgiverenhet, og Akan kompetansesenter, i samarbeid med Helsedirektoratet. 

Målet er at kampanjefilmene skal skape bevissthet hos ledere og ansatte, samt øke aksepten for ikke å drikke ved sosiale jobbarrangementer. 

– Vi tror filmene vil bidra til å skape refleksjon om ubevisst utøvd eller opplevd drikkepress og diskusjon på arbeidsplasser. Målet er at alle føler seg inkludert og trygg på sommerfester, sier Elisabeth Ege, direktør Akan kompetansesenter. 

 

Se filmene og les mer om kampanjen her. 


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.