Harmoni eller bøljebænd? | Akan.no

Harmoni eller bøljebænd?

Det drikkes ikke i arbeidstiden, det vet vi utmerket godt. Men at det drikkes i tiknytning til arbeidslivet, det er nærmest en forventning.

Jeg har gått lenge på skole, både i Norge og i USA. Jeg har også jobbet i en rekke ulike sommerjobber underveis i studietiden, før jeg begynte i Akan kompetansesenter. For meg var noe som kjøreregler for alkohol helt ukjent. Jeg har erfart svært forskjellige drikkekulturer, fra flatfyll til moderasjon. Men det var ikke før jobben i Akan kompetansesenter at alkohol faktisk ble snakket om. Om hvordan vi ønsker vi å ha det når vi er sammen. Den var ny.

Det er ikke uvanlig at det drikkes i situasjoner som bærer preg av fritid, men som likevel er jobb. Mange er på sommerfester, julefester, lønningspils, kick-offs, seminarer, representasjon osv. Enhver arbeidsplass er unik og det finnes mange arbeidsplasser der ute som har ulik drikkekultur. Hos noen vil det være svært moderat, mens hos andre er det kanskje høy party-faktor. Her gjør jeg ikke opp en mening om at det ene er feil og det andre er riktig. Det skal da være greit å kose seg. Tanken er imidlertid å snakke om forventningene til disse tilstelningene på forkant. Slik at det ikke glir ut, liksom.

Mange syntes festligheter tilknyttet jobb er en hyggelig affære. Andre synes det ikke. Hvis det er slik at noen ansatte velger å bli hjemme fordi de føler seg ekskludert som følge av et stort fokus på eksempelvis alkohol, har kanskje fest-komiteen bommet litt. Men dette vet man ikke før man setter seg ned å prater sammen. Hvordan vil vi ha det hos oss, hva synes vi er trivelig? Kanskje er det slik at både alkohol og alkoholfrie alternativer serveres på lik linje, hvor det er aktivitetene som inntar hovedrollen, mens forfriskningene spiller annenfiolin. Bytter man om på disse er det fort mulig at det blir disharmoni og «bøljebænd».

Ta i bruk «Dilemmaverktøy» for å begynne å diskutere litt rundt dette temaet. I dette verktøyet får du en foilserie med både filmer og spørsmål til diskusjon, samt noen råd og tips. Med andre ord; det blir nesten ikke lettere å begynne å jobbe rusforebyggende.


Skrevet av: Pål Henrik Kristiansen

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter. M.A i kommunikasjon, med spesialisering i retorikk og public relations. Erfaring fra undervisning på universitetsnivå i USA og Norge.