Hva jeg bidrar til er viktigere enn at jeg stikker meg frem | Akan.no

Hva jeg bidrar til er viktigere enn at jeg stikker meg frem

Martine Halvorsen er en av Norges mest populære influensere. På bloggen «Martinehalvs» når hun ut til tusenvis av følgere. Siden høsten 2019 har Martine samarbeidet med Akan kompetansesenter nettopp med bakgrunn i eget engasjement. Også i  podkasten «Sykt ærlig med Martine» tar hun opp temaer som kan være utfordrende å snakke om. Som rus, alkohol og spillavhengighet.

Vi intervjuet henne i forbindelse med utgivelsen av Akan-magasinet 2020.

En verdimatch

Vi møter Martine på Aker Brygge. På vei nedover til kafeen i de små gatene ser man lange blikk fra unge mennesker som åpenbart vet hvem Martine er. I løpet av høsten har hennes yngre følgere fått en dypere innsikt i noen av arbeidslivets utfordringer.

– Samarbeidet med Akan vil jeg si er en verdimatch fordi det handler om menneskelige verdier. For meg er det viktig at de jeg samarbeider med står for noe jeg tror på, sier hun. Martine har allerede slått seg opp og frem gjennom bloggen Martinehalvs, der mye av budskapet handler om at du er bra nok som du er – og å sette ord på det som kan oppfattes om tabu. I løpet av høsten har hun sin egen podkast, «Sykt Ærlig med Martine», snakket om blant annet doping, alkohol og spillproblematikk. Alkohol er noe mange synes er utfordrende å snakke om og tall viser at unge mennesker drikker mindre. Men hva møter de unge ute i arbeidslivet?

– Vår generasjon er fremtiden og jeg ønsker å fortsette med å informere mine følgere og ruste dem for arbeidslivet. Jeg tenker mest på at rus og ikke minst alkohol, er så innprentet i vår kultur. Det må snakkes om, mener hun.

Drikkepress og drikkeforventninger

Alkohol er noe de aller fleste i Norge over 18 år drikker, men det er utvilsomt færre som snakker ærlig om det, ikke minst de som velger ikke å drikke. Drikkepress, eller drikkeforventning – som er den litt «snillere» varianten, er noe de fleste mennesker har opplevd – gjerne privat, men også i sosiale situasjoner tilknyttet jobben. Martine forteller at hun ofte kjenner på følelsen av å være en kjip 22-åring. Noe av forklaringen til dette er at hun ikke ønsker å drikke alkohol, noe som sikkert er uvanlig i en bransje mange forbinder med fester og utallige drikkemuligheter.

– I min bransje er det mye alkohol. Hvis jeg vil, kan jeg drikke meg full hver eneste dag på eventer og tilstelninger. Men det er jeg ikke så interessert i. Jeg har opplevd å motta vinflasker fra ulike samarbeidspartnere, og noen ganger så tenker jeg at det egentlig er uproft å koble alkohol opp mot arbeidslivet. Da tror jeg heller ikke andre helt har skjønt hvem de samarbeider med. Tror folk begynner å få med seg at jeg ikke drikker alkohol, understreker hun. Alkoholen står sentralt i arbeidslivet, både i form av gaver, eller i sosiale situasjoner. Det kan by på noen utfordringer som må snakkes om.

– Noen ganger tenker jeg kanskje at jeg går glipp av noe av nettverksbyggingen, samtidig så synes jeg vel ikke samtaler i fylla er spesielt givende. For eksempel så er det ikke så kult med en kollega som skal betro seg til meg i fylla med noe han eller hun ellers ikke ville sagt. Jeg kommer ofte med unnskyldninger i forbindelse med arrangementer der det er mye alkohol. Kanskje kunne jeg tjent enda mer penger hvis jeg hadde vært mer på fylla i jobben, ler hun.

Vi er neste generasjon ledere

I fjerde episode av Akan-podkasten #TaPraten deltar Martine i en samtale om unge i arbeidslivet og drikkekultur. Opplevelsen der er at det ikke alltid er så lett å skulle velge noe annet enn det normen tilsier og at bevisstheten når det gjelder gode alkoholfrie alternativer ofte er manglende.

– Jeg skulle ønske alternativene var litt mer fifty-fifty. Det blir skjenket opp til meg automatisk – så sitter jeg der da. Jeg drikker ikke vin. Det var først på runde nummer tre de spurte om jeg ville ha noen annet. Når jeg får et godt alkoholfritt alternativ, så er det flere som tenker eller tør det samme og takker ja til det. De som sier nei takk til alkohol, slik som meg, hadde satt stor pris på å få et fristende alkoholfritt alternativ og ikke minst forståelse for at man sier nei takk allerede i første runde.

Hva kan de unge egentlig gjøre for å forme arbeidslivet? Må du gå på fylla fordi sjefen din forventer det? Martine og mange med henne mener nei. Det er bare ikke alltid så enkelt å si ifra. De unge synes problemstillingen er viktig, men utfordrende å si noe om.

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra følgerne mine på innlegg som jeg har skrevet i samarbeidet med Akan. Samtidig merker jeg at det er temaer som er vanskelige. Det har ikke vært så mange kommentarer direkte på blogginnlegg. Heller i private meldinger som har kommet i etterkant. Kanskje unge ikke våger å skrive hva de mener eller lurer på helt åpent? Jeg vet ikke, men jeg merker at mye oppleves som tabu, samtidig som at de som leser det jeg skriver absolutt er mottagelige for å mene noe om det.

– Ledere bør snakke med sine unge ansatte på arbeidsplasser der ute. Det er nok ikke alltid slik at den alkoholkulturen de kommer til, er den alkoholkulturen de ønsker seg. Dagens unge er morgendagens ledere så det er sikkert lurt å høre hva de tenker i dag, sier Martine Halvorsen.

Vil du høre Martine snakke mer om temaer det er vanskelig å snakke om? I denne episoden samtaler hun med Akans rådgiver Stian Fjerdingen. Lar sommerjobb seg kombinere med sommerfylla for unge mennesker? Episoden «Hvor går egentlig grensa?» finner du ved å søke på “Sykt Ærlig Med Martine” eller der hvor man finner podkast; Spotify, podkastappen på mobilen din osv.


Skrevet av: Pål Henrik Kristiansen

Kommunikasjonsrådgiver i Akan kompetansesenter. M.A i kommunikasjon, med spesialisering i retorikk og public relations. Erfaring fra undervisning på universitetsnivå i USA og Norge.