Jeg krysset en grense når jeg satte den første sprøyten | Akan.no

Jeg krysset en grense når jeg satte den første sprøyten

Mann som løfter vekter

Dette var ikke den første grensen «Martin» krysset da han valgte å bruke anabole steroider. Sitatet er fra en ung mann som med sin treningsglede ønsket raskere og bedre resultater av treningen, og bli like sterk som de andre han trente med. Ikke ante han den gang hvilke konsekvenser akkurat det valget ville få for ham senere i livet. I starten følte han seg fantastisk, fikk økt muskelmasse og selvtillit, før nedturene kom med sterke fysiske og psykiske bivirkninger. Bivirkninger som også førte til konflikter med venner, familie, kjæreste og kollegaer, og han mistet til slutt jobben.

Anabole androgene steroider, forkortet AAS, er en gruppe dopingmidler brukt i den hensikt å gi prestasjonsfremmende effekt. Syntetisk fremstilt testosteron som finnes i mange ulike varianter med ulik styrkegrad og virkningspotensiale. Sentralstimulerende midler som amfetamin og diverse slankemidler er andre grupper dopingpreparater. Preparater som er forbudt å omsette, kjøpe og bruke i Norge.

Til tross for et strengt regelverk tar noen allikevel valget å kjøpe og bruke, og inngangen er som regel motivert i kropp og prestasjon. Som for «Martin». For ham var det lett å få kjøpt det han trengte der han trente, via treningskamerater som ga ham råd basert på egne erfaringer. En skjult bruk for alle andre, men opplevd «normalt» blant de som brukte. Etter hvert måtte han bruke medikamenter for å dempe bivirkninger som impotens, depresjon og angst. En kostbar affære både økonomisk, psykisk, fysisk og sosialt for «Martin».

«Martin» er bare en av de som tar kontakt med Steroideprosjektet ved Ullevål Universitetssykehus. Han var kommet ved et vendepunkt der han forsto han trengte hjelp. Tall fra Steroideprosjektet viser at 92% av de som kontakter dem er under utdanning eller jobb. Doping er et lite kjent folkehelseproblem, som også angår arbeidslivet. Akan kompetansesenter mottar henvendelser fra ledere og HR som vil diskutere hvordan de skal møte og følge opp ansatte de har en bekymring rundt. I enkelte tilfeller kan det være en ansatt som viser stor arbeidsvilje, med mye energi, som ser bra ut, men som også har et påtagende variert humør. Til tider langt oppe og til andre tider langt nede, og ikke velfungerende. Det er kort sagt noe som ikke stemmer, og det gir bekymring i arbeidsforholdet. Enkelte går så langt som å si at de konfliktene som oppstår i arbeidsmiljøet, og det temperamentet den ansatte viser ikke er forenlig med å jobbe hos dem.

Akan kompetansesenter engasjerer seg for doping som tema, og samarbeider med de fremste fagmiljøene på feltet, Steroideprosjektet og Antidoping Norge. Vi er opptatt av at arbeidsgiver og ansatte skal få rett hjelp ut av det som oppleves problematisk i jobbsammenheng. I tilfeller som «Martin» er dialogen med leder som stiller krav, men også motiverer til å søke hjelp viktig. Et samarbeid mellom den ansatte, arbeidsgiver og eksternt hjelpeapparat er ofte veien tilbake til et velfungerende arbeidsforhold. «Martin» har fått hjelp og behandling gjennom Steroideprosjektet og er åpen med sin nye arbeidsgiver om sine utfordringer. Det har gitt grunnlag for et godt samarbeid mellom ham, hans leder og behandlingsapparatet som gir ham mulighet til å være i arbeid. Hans tidligere bruk av dopingmidler har sin pris i form av fortsatte helseutfordringer, men å være i jobb er en viktig del av tilfriskningen.

Om du står i en situasjon der du har en bekymring knyttet til en ansatt, eller trenger hjelp fordi du bruker dopingpreparater selv – ikke nøl med å kontakte oss. Du kan også kontakte Steroideprosjektet og Antidoping Norge for råd og veiledning. Om du ønsker å sette deg mer inn i temaet kan du lytte til to av episodene i vår podkast «TaPraten». Vi har også jevnlig kurs, og besøker dere gjerne i deres virksomhet for å gi dere økt kunnskap om doping som tema i eget arbeidsmiljøarbeid.


Skrevet av: Ine Weum

Ine Weum er seniorrådgiver ved Akan kompetansesenter. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen bedriftshelse, rus, spill og avhengighetsproblematikk.