Tid for sommerfest | Akan.no

Tid for sommerfest

17. mai nærmer seg, og vi er inne i den beste årstiden. Det er i hvert fall min oppfatning. Lange, lyse dager, fuglekvitter, grønne trær, blomster og den norske sommervarmen! Jeg blir glad bare ved tanken. Når arbeidsdagen er over, er det hyggelig å treffe venner eller ta en luftetur med Pippi, familiens firbente. På jobben kan jeg se fram til «blåtur» og grillkveld hjemme hos meg selv med gode kolleger.

For mange virksomheter er sommerfesten et viktig sosialt treffpunkt. En fin avslutning på halvgått år, og en god anledning for ledere til å gi noe tilbake til medarbeiderne.

Festkomitéen har mye å ta stilling til; Hva får vi til innenfor budsjettrammen? Hvor skal vi være? Hva skal vi spise? Hva skal vi drikke? Hvor mye alkoholholdig drikke spanderer arbeidsgiver?

 

Jeg ønsker en sjef, ikke en kompis

Det kan være fristende å tilby «fri bar» som en premiering for god innsats. Men hvor klokt er det? Og ser egentlig medarbeiderne på «fri bar» som et gode? Vår erfaring er at flere og flere virksomheter setter grenser for hvor mye alkohol de spanderer i slike anledninger. Videre opplever vi at medarbeidere ønsker tydelige ledere og klare rammer, også når det gjelder alkoholbruk. I et prosjekt vi gjennomførte for noen år siden, kom dette tydelig fram; «Jeg ønsker en sjef, ikke en kompis», sa en av de unge arbeidstakerne. Vi som er ledere må vise vei og være bevisst at vi er viktige kulturbærere. Enten vi vil det eller ei.

Forskning viser at en betydelig andel av vårt alkoholforbruk er arbeidsrelatert og at vi påvirkes av arbeidsplassens alkoholkultur (Frøyland 2014). Hvilken kultur har dere i din bedrift? Vet du og de andre hva som er greit og hva som ikke er greit? Er det klart og tydelig hva som skal skje dersom noen bryter reglene? Og hvilken rolle har leder dersom reglene blir brutt? I Akan kompetansesenter oppfordrer vi bedrifter til å prate om hvordan man ønsker å ha det sammen på sommerfester og andre sosiale situasjoner. Ta opp disse spørsmålene.

 

Kjøreregler som er kjent for ledere og medarbeidere

Det er mye hygge ved å ta seg et glass vin eller sommerpils med kolleger. Men det er også slik at vi årlig får flere telefoner fra ledere og andre som har opplevd uønskede situasjoner i forbindelse med sommerfesten og andre sosiale arrangement. De ønsker veiledning på hvordan de skal unngå tilsvarende i framtiden. Vårt klare råd til bedrifter, store som små, er å utarbeide kjøreregler (policy) for rusmiddelbruk og spill, og sørge for at kjørereglene blir kjent for alle medarbeiderne. Dette siste er viktig, for uten kjennskap blir ikke kjørereglene mer verdt enn papiret de er skrevet på.

Denne diskusjonen kan være et grunnlag for å utarbeide kjøreregler og for å kartlegge bedriftens/avdelingens reelle alkoholkultur. Den kan også være en egnet måte å gjøre eksisterende rusmiddelpolicy kjent på. Dialogverksted hjelper dere å ufarliggjøre denne diskusjonen.

Fordelen er økt forutsigbarhet for både medarbeidere og ledere. Leder får også et grunnlag for å reagere dersom noen bryter reglene. Det er videre en gylden mulighet til å tenke på hva som skal til for at alle medarbeidere skal føle seg inkludert, også de som av ulike årsaker ikke drikker alkohol.

 

Bevissthet

Fra vår daglige kontakt med norske arbeidsplasser ser vi at det ofte er bevissthet det skorter på når sommerfesten utvikler seg i uønsket retning. I vårt nye Dilemmaverktøy, finner du blant annet tre filmer som dreier seg om alkoholkultur. Hver film følges opp med noen dilemmaer til diskusjon, samt noen innspill og råd fra oss. Kanskje et verktøy du kan bruke på din arbeidsplass for å øke bevisstheten hos dere?

Tilbake til grillfesten jeg selv skal arrangere for mine kolleger om noen uker. Da vil jeg forholde meg til et viktig prinsipp vi er blitt enige om hos oss; tilby gode alkoholfrie alternativer på lik linje med alkoholholdige alternativer, f.eks. noen av de mange gode alkoholfrie fruktdrikkene som nå finnes, servert i samme type glass som alkoholvariantene serveres i. Kanskje noe for din arbeidsplass også?

 

5 tips for en hyggelig sommerfest (uten flau ettersmak)

Til slutt 5 tips for en hyggelig sommerfest. Den observante og trofaste leser vil kanskje kjenne de igjen, for tipsene er de samme som jeg skrev da jeg blogget om julebord. Ikke fordi jeg er lat, men fordi tipsene er generelle og gjelder for ethvert sosialt arrangement i jobbregi.

  1. Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det. Hva er OK, hva er ikke OK
  2. Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like lett tilgjengelig, innbydende (og kvalitetsmessig like bra) som alkoholholdig drikke
  3. Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol, gi heller et kompliment for den fine kjolen eller skoene de har på seg.
  4. La andre ting enn drikke være i fokus, f.eks. mat med god kvalitet

Dans mer, drikk mindre!


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.