Unge arbeidstakere har de et valg – eller? | Akan.no

Unge arbeidstakere har de et valg – eller?

Unge i arbeidslivet

Vi i Akan kompetansesenter har et pågående prosjekt rettet mot unge arbeidstakere. Vi ønsker å finne ut hvilket språk som treffer de unge når vi forsøker å tilpasse rus- og spillforebyggende arbeid til denne målgruppen.

Et aspekt i prosjektet handler nettopp om rus og spillforebygging er relevant for målgruppen?  Har unge arbeidstakere noen gang opplevd situasjoner eller utfordringer knyttet til dette? Et annet aspekt er om det eksisterer et språk – som de forstår – for å sette ord eventuelle bekymringer.

Det å skulle snakke om for eksempel alkoholbruk, og ikke minst i overkant for mye alkoholbruk, er ikke det letteste i verden. Alkohol er noe de aller fleste av oss over 18 år drikker, men kanskje noe vesentlig færre ønsker, eller evner, å snakke om.  Spesielt hvis man har et trøblete forhold til alkohol. Drikkepress eller drikkeforventning er kjente begrep. Det drikkes mye i ulike sammenkomster knyttet til jobben; sommerfest, julebord, lønningspils, kursmiddager, etc. På mange av disse tilstellingene ligger det en forventning om å drikke; og hvor lett er det egentlig å si nei takk? Tro det eller ei, drikkepress er fortsatt et problem blant voksne.

Alkohol er, og forblir, en vedvarende elefant i rommet dersom det ikke snakkes om. Vårt poeng er ikke avhold, men snarere at virksomheter har et bevisst forhold til alkohol og at de legger til rette for gode alkoholfrie alternativer. Det gir arbeidstakerne i større grad reelle valgmuligheter. For hvor kult er det egentlig å drikke en dvask Pepsi Max til jobbmiddagen når de andre får servert førsteklasses vin? Og hvor kult er det å måtte forsvare hvorfor man drikker alkoholfri drikke på jobbsammenkomster gang på gang? Du er ikke gravid og du skal ikke kjøre….

Poenget er at vi må tilrettelegge for at flere føler seg inkludert i arbeidslivet, og da må vi også tørre å snakke om det vi ofte ikke snakker om – nemlig alkoholen – eller enklere sagt; for mye alkohol.

For tiden er det mange som ser etter valgmuligheter. Folk ønsker smaksopplevelser, det være seg med eller uten alkohol og alkoholfritt øl blir stadig mer trendy. Nå seiler også alkoholfri sprit opp og fram, og stadig flere serveringssteder serverer spennende alkoholfrie drinker. Det gjør de av den enkle grunn at det selger.

For en tid tilbake blogget min kollega Stian om det å være sober curious. I fjor blogget den populære bloggeren Martine Halvorsen om syv gode grunner til å droppe alkoholen. Hun ramser opp en rekke grunner for å velge vekk alkohol; bedre immunforsvar, bedre utbytte av treningen, bedre søvn, det er sunnere, du sparer penger, du slipper å være fyllesyk og kanskje oppdager du at livet byr på andre muligheter dersom du ikke drikker alkohol. Igjen så er nødvendigvis ikke fokuset avhold, men at du faktisk har et valg og at du kan variere dersom du ønsker det.

Snart overtar de unge stafettpinnen – også i arbeidslivet, og de går som sagt mindre på fylla, de trener mer, de er opptatt av sunnhet og helse. Så hva skjer?

Det som skjer er at de yngre drikker langt mindre enn oss eldre ifølge nyere forskning og forskningsrapporter. Dette er også noe som bekreftes i våre møter med unge arbeidstakere i norsk arbeidsliv. De er generelt mer opptatt av helse og prestasjon og har som følge av dette begynt å tenke nytt rundt eget alkoholbruk. Et betimelig spørsmål er da hvordan framstår arbeidslivet i dag for de som er på vei inn i arbeidslivet – eller som er helt nye?  Lar dagens unge seg fremdeles lokke av mat og gratis alkohol? Og hvordan tenker unge arbeidstakere at alkohol, rus og spill er forenelig med et arbeidsliv?

Så tilbake til overskriften: Har du som ung arbeidstaker et valg dersom lederen din ser på karrieremuligheter som synonymt med at du må å være med på festen?

Vi har ikke svaret, men vi vet at det kan lønne seg å lytte til ungdommen.


Skrevet av: Hilde Rikter-Svendsen

Rådgiver ved Akan kompetansesenter