Nytt år, nye muligheter – til å forebygge og håndtere rus- og spillproblematikk | Akan.no

Nytt år, nye muligheter – til å forebygge og håndtere rus- og spillproblematikk

Da er julen over for denne gang og vi er allerede et par uker inn i det nye året! Selv er jeg heldig og har hatt en deilig og avslappende juletid med familie og venner rundt meg!

2015 – et nytt år med nye muligheter.  Vi i Akan kompetansesenter har sett noen muligheter vi ønsker å realisere og som jeg vil dele med dere. Hensikten er å bidra til forenkle forebygging og håndtering av rus- og spillproblematikk på mange arbeidsplasser.  Jeg vil også komme innom noen av våre eksisterende tjenester, da vi stadig opplever at det er mange som ikke vet hva vi kan bidra med.

 

Verktøy for dilemmatrening

For midler fra Helsedirektoratet igangsatte vi i fjor utvikling av et nytt verktøy som vil bli tilgjengeliggjort på akan.no. Verktøyet, som skal være en hjelp til å utvikle egen kultur til beste for helse, arbeidsmiljø, økonomi og omdømme vil dekke fire dilemmaer; bekymring, alkoholkultur, påvirkning og bakrus. Innholdet vil være:

  • Dilemmaer knyttet til rus og avhengighet som er egnet for diskusjon på arbeidsplassen
  • Korte filmsekvenser
  • Spørsmål og gode råd

 

Ny «metodeperm» og brosjyre

Som leser av bloggen kjenner du kanskje Akan metodeperm, hvor vi blant annet beskriver Akan-modellen.  Vi har siste halvår arbeidet med å fornye innholdet i «metodepermen». Hensikten er å forenkle, tydeliggjøre våre råd og gjøre den mer brukervennlig. Uten at dette går på bekostning av kvalitet, snarere tvert imot.

I løpet av første kvartal kommer vi også med en ny utgave av brosjyren «Policy/kjøreregler for rusmiddelbruk og spill»

 

Veiledning

Vi setter i disse dager i gang et prosjekt som har til hensikt å kartlegge om servicenivået vårt på veiledningstelefonen er god nok. Har du synspunkter, så send de gjerne til meg direkte på elisabeth@akan.no. Resultatet av kartleggingen vil legge føringer for hvorvidt vi skal gjøre endringer i nåværende tilbud.

 

Kurs og bedriftsbesøk

Har du fått med deg at vi i høst lanserte 4 nye kurs?

  • 2-timerskurs; Hvordan gjennomføre en samtale på bakgrunn av en bekymring? Første 30. januar (venteliste)
  • 2-timerskurs; Hvordan utforme og forankre en rusmiddelpolicy, første kurs 12. februar
  • 2 timer om rus og spilleforebyggende arbeid i små og mellomstore bedrifter: 4. februar
  • 3-timerskurs skreddersydd for godkjente bedriftshelsetjenester

De tre første tilbys foreløpig kun i Oslo, påmelding via linken over. Det siste kurset kan vi tilby landets godkjente bedriftshelsetjenester, takket være støtte fra Helsedirektoratet. Dette er et kostnadsfritt 3-timers kurs. Målet med dette kurset er å nå ut til flere små- og mellomstore bedrifter med rus- og spillforebyggende arbeid.  Kursinvitasjon er sendt ut fra oss og med hjelp fra STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt).

Er du forresten klar over at vi kan komme på bedriftsbesøk eller holde kurs skreddersydd din bedrifts behov?

 

ALOR-nettverk utvides stadig

I samarbeid med regionale kompetansesenter rus (KoRUS) og lokale behandlingsaktører tilbyr vi regionale nettverk for arbeidsliv og rus (ALOR). Nettverket er for alle som gjennom sin jobb er i kontakt med problemstillinger knyttet til rusbruk og arbeidsliv. Her møtes man for å dele erfaringer og tilegne seg ny kunnskap. Nettverket finnes i Oslo – Akershus (hvor neste samling er 3.februar), Rogaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Vestfold, Telemark, Buskerud.   Nyeste skuddet på stammen er Alor Agder, hvor første nettverksmøte er 29. januar. Les mer om Alor-nettverk her.

 

Balance og dialogverksted

Avslutningsvis vil jeg minne om våre to verktøy som kan benyttes i langt større grad enn de gjør i dag.

Mange bedrifter har tatt verktøyene i bruk og ser stor nytte i sitt forebyggingsarbeid.

Balance er et internettbasert, anonymt verktøy som hjelper deg å sjekke og eventuelt justere dine alkoholvaner. Det er forskningsmessig bevist at verktøyet virker, spesielt når det tilbys via arbeidsgiver.

Dialogverkstedet ufarliggjør diskusjonen om alkoholkulturen på jobben. Verktøyet er enkelt å bruke, men vi hjelper gjerne til.

Dette var noen av nyhetene som kommer og litt om eksisterende tilbud. Har du ikke gjort det allerede, lik oss på Facebook og følg oss på Twitter.

 

Med ønske om et godt nytt år og realisering av mange muligheter!


Skrevet av: Elisabeth Ege

Direktør for Akan kompetansesenter. Siviløkonom og master i strategi og ledelse. Erfaring som rådgiver og leder fra banksektoren, bedriftshelsetjeneste og bedriftsrådgivning. Arbeidet med ledere og medarbeidere i både store og små virksomheter. De siste årene først og fremst med organisasjonsutvikling og videreutvikling av bedriftskultur. Sosialt anlagt, glad i å lese. Mor til 2 voksne jenter, konemor og matmor.