Sesongen for julebord nærmer seg med stormskritt. Førjulstiden er hyggelig, og på mange arbeidsplasser er julebordet et viktig sosialt treffpunkt. Arrangementskomitéen har mye å ta stilling til; Hvor skal vi være? Tradisjonell norsk julemat? Underholdning? Taler? Hva skal vi drikke?
La oss stoppe ved dette siste spørsmålet. Hva slags drikkevarer skal vi tilby? Musserende eller gløgg som velkomstdrink? Hvitvin og rødvin eller øl og akevitt til hovedretten? Kaffe med eller uten avec til desserten? Og hvor mye drikke skal arbeidsgiver spandere? Hva med alkoholfrie alternativer?
I Akan kompetansesenter oppfordrer vi bedrifter til å prate om hvordan man ønsker å ha det sammen på julebord og andre sosiale situasjoner. Hva er greit? Hva er ikke greit? Vi kaller dette «den nødvendige diskusjonen». Det er mye hygge ved å ta seg et glass vin med kolleger. Men det er også slik at vi årlig får flere telefoner fra ledere og andre som har opplevd uheldige situasjoner i forbindelse med julebordet/sommerfesten… De ønsker veiledning på hvordan de skal unngå tilsvarende i framtiden.
«Den nødvendige diskusjonen» kan være et grunnlag for å utarbeide kjøreregler (ofte kalt rusmiddelpolicy) og for å kartlegge bedriftens/avdelingens reelle alkoholkultur. Den kan også være en egnet måte å gjøre eksisterende rusmiddelpolicy kjent på. Dialogverksted, er et verktøy som ufarliggjør denne diskusjonen. Les om dialogverksted her
Fordelen er økt forutsigbarhet for både medarbeidere og ledere. Leder får også et grunnlag for å reagere dersom noen bryter reglene. Det er også en gylden mulighet til å tenke på hva som skal til for at alle medarbeidere skal føle seg inkludert, også de som av ulike årsaker ikke drikker alkohol.
Selv har vi i Akan kompetansesenter julebord eller nyttårsfest i tillegg til andre sosiale treffpunkter. Da har vi et viktig prinsipp. Det skal presenteres gode alkoholfrie alternativ i tillegg til de alkoholholdige alternativene. Da tenker vi ikke på Solo eller Farris! Vi tenker på de mange gode alkoholfrie fruktdrikkene som nå finnes, servert i de samme flotte glassene som alkoholvariantene serveres i. Skal dere være på en restaurant eller et hotell. Still krav til dette!
I sin nye praktbok «Tørst», som Frelsesarmeen lanserer i disse dager, er det oppskrifter på alkoholfrie drikker til hverdags og fest. Boken er delikat med flotte bilder, interessante portretter og innbydende oppskrifter. Så når jeg skal invitere kollegene mine til hytta neste gang, så vet jeg hvor jeg skal hente inspirasjon til de alkoholfrie variantene!
5 råd for et hyggelig julebord (uten flau ettersmak):
Med ønske om et hyggelig julebord!