La meg først være helt klar på at jeg også er en av dem som av og til er synlig beruset på fest. Jeg vil også påstå at alkoholen, i kontrollerte mengder, faktisk kan være det «glidemiddelet» som gjør at enkelte sosiale situasjoner opplevelse positivt. Det bidrar til å skape gode relasjoner og opplevelser.
Men: 55 prosent av dem mellom 18 og 29 år mener det er mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol på en fest, viser en fersk Blåkors-undersøkelse. Da mener jeg vi har et problem.
Det kan ikke være sånn at det er drikkeplikt for å være med på moroa.
For det betyr at det er mange som bare kan drite i å bli med på årets julebord. Vi vet at det allerede er 300.000 som dropper jobbfesten på grunn av ditt og mitt alkoholkonsum. Hver tredje i aldersgruppen 18-29 år har takket ja til alkohol for å slippe å forklare hvorfor de ikke drikker. Og opp mot 20 prosent av alkoholkonsumet i Norge knyttes til jobbrelaterte situasjoner, ifølge FHI.
Hver dag er jeg i kontakt med norsk arbeidsliv og snakker om festkultur. Både om de positive og negative konsekvensene som kan oppstå når vi drikker sammen. Når jeg spør om noen av dem utøver drikkepress, er det få som rekker opp hånda.
Men stemmer egentlig det? For min egen del har jeg nok gjort det både bevisst og ubevisst mange ganger.
Julebord, lønningspils, teambuilding, konferanse på spahotell, ledersamling.. Du kan kalle det akkurat hva du vil, men ofte er det en forventning om at alkoholen skal spille en rolle. Vi må bli mer bevisst på at rammene og forventningene vi legger opp til, kan bidra til opplevelse av drikkepress.
Over 50 prosent av unge voksne er enige i at de som ikke drikker alkohol, blir utelatt fra sosiale sammenhenger, viser Blåkors-undersøkelsen.
Når jeg snakker med denne aldersgruppen i arbeidslivet, så handler valgene på jobbfest om lyst og glede, men også om frykt.
Frykt for å gå glipp av viktig nettverksbygging som kan styrke mulighetene for å bygge karriere. Eller frykt for ikke å være til stede når ideer deles, og beslutninger blir tatt. Frykt for å få på seg rykte som festbrems. Bli kjent som «hun som alltid legger seg tidlig», eller «han som ikke drikker».
I frykt for å bli ekskludert, gjør vi ting vi ellers ikke ville gjort. Vi mennesker er flokkdyr. Vi vil strekke oss langt for å tilpasse oss de normene og sosiale kodene som til enhver tid råder. Som for eksempel den festkulturen dere har på jobb.
Ta den velkomstdrinken. Drikke det ekstra gratis glasset med vin til maten. Danse på det bordet. Bli med på det nachet.
Du sier du ikke driver med drikkepress? Men kanskje er det sånn at du likevel gjør det vanskelig for andre å velge bort alkoholen om de ønsker.
Enten du er leder, kollega, venninne, kjæreste, forelder eller søsken, mener jeg du har et ansvar.
Drit i hva jeg har i glasset.