Akkurat nå ligger mange arbeidstakere våkne om natta på grunn av økonomiske bekymringer. Halvparten av oss enten har, eller er sårbare for å få problemer.
Hege jobbet døgnet rundt for å holde tritt med kravene. Likevel rikket ikke summen på gjelda seg. Sykepleieren var i ferd med å gi opp alt.
Hege vet godt hvordan mange av dem har det.
Hver eneste dag var den der. Angsten for konvoluttene, meldingene og e-postene.
Tilnærmet hver eneste dag, kveld, helg og ferie i flere år var hun på jobb for å tjene mest mulig penger. Sykepleieren måtte skaffe rundt 60 000 kroner i måneden til gjeldsbetjening.
Jobbe på julaften?
Ja, takk!
Helligdager?
Perfekt – det betyr tillegg.
…og gjerne nattevakt etter dagvakt.
At så mange sliter økonomisk merkes også godt i arbeidslivet, i form av blant annet sykefravær, sikkerhetsbrudd og produktivitetstap.
Farlig og tabubelagt
De få timene sykepleieren hadde fri var det vanskelig å sove. Uansett hva hun gjorde, så hun ingen utvei. På kjøleskapet hjemme hang det en lapp som sa hun ikke ville leve lenger om ikke livet var bedre innen hun fylte 40. Ingen visste om det.
Hege er dessverre ikke alene. Økonomi er ett av de mest tabubelagte temaene vi har i Norge. Skam og frykt bidrar til at mange holder problemene skjult.
Alt henger sammen med alt
Det er kjent og dokumentert sammenheng mellom økonomiske og psykiske problemer, inkludert forhøyet selvmordsrisiko. En fersk, svensk studie viser at hver femte person med gjeldsproblemer har forsøkt å ta sitt eget liv. Det er tilsvarende dokumentert sammenheng mellom økonomiske problemer og spilleavhengighet, kriminalitet og misbruk av rusmidler.
Økonomiske problemer kan med andre ord være både utløsende eller en konsekvens av, en rekke andre utfordringer i livet. Ofte er det ikke så lett å si hva som kommer først og sist. Kanskje er det heller ikke så viktig. Det som er viktig, er å se disse utfordringene i sammenheng både når vi diskuterer forebygging og hjelpetilbud.
Kraftig økning i lønnstrekk
Creditsafe meldte i desember 2022 at nær 133 000 nordmenn da hadde tvunget trekk fra lønn, fordi de ikke har betalt regninger eller lån. Det er en kraftig og bekymringsfull økning. Dem det gjelder har ofte omfattende problemer. Det påvirker dem også på jobb.
Mennesker med økonomiske problemer er mindre produktive og mer utsatt for å bli sykmeldte, stress og manglende fokus kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. En undersøkelse utført av HR Norge og Kantar, viste at en halv million nordmenn hadde vært borte fra jobb siste halvår grunnet personlige bekymringer. Det koster arbeidsgiverne milliarder.
Privatøkonomiske problemer er med andre ord et problem som rammer mennesker hardt, og som er lønnsomt for arbeidsgivere å gjøre noe med. For mange virksomheter kan tiltak på dette området være en viktig del av ESG-arbeidet.
Åpenhet lønner seg
Mange står ved et avgjørende veiskille akkurat nå: om de får hjelp med å ta gode grep i økonomien, kan det gå helt fint. Om de ikke gjør det, kan de bli dratt inn i en veldig vond sirkel.
Arbeidsgivere kan oppleve ønske om ekstravakter, forskuddsbetaling eller at namsmannen krever at de oppretter lønnstrekk. Det er eller kan være tegn på at arbeidstakeren sliter. Tegnene kan også komme i form av økt fravær, sykemeldinger, lavere motivasjon, samarbeidsvansker eller andre endringer.
Da kan arbeidsgivere spille en avgjørende rolle. Da gjelder det å ta praten.
Hege har blitt kontaktet av flere som sliter økonomisk etter at hun selv var åpen i podcasten Finans & følelser. Flere av dem forteller at de har begynt å døyve stresset med alkohol.
Ikke utsett praten!
Jeg opplever at mange – de fleste! – vegrer seg for å snakke om økonomi. Også de som er topptrent i å snakke om krevende ting med sårbare mennesker. De tenker at økonomi er altfor privat. At de må bruke lang tid på å bygge tillit og se om det kommer frem naturlig.
Det er synd. Her går mange viktige muligheter for å hjelpe andre tapt. Mens vi nøler og utsetter tårner problemene seg opp, får stadig større konsekvenser og kan bli veldig vanskelige å snu. Det kan med andre ord være helt avgjørende at vi gjør det nå.
Her kommer fem tips til økonomipraten:
Plutselig dukket det opp en som turte spørre og lytte i Heges liv. Det var starten på en stor snuoperasjon. Hun fikk hjelp med en løsning som gjorde at rentene er til å leve med, hun har lært enormt og har nå sparepenger som gir trygghet.
Lykke til med praten og takk for at du bryr deg!
Hilsen Guro